Γέλεν προς Κίνα: Ρισκάρετε τη θέση σας στη διεθνή σκηνή

Έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν να τερματιστεί ο «ειδεχθής πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία, απηύθυνε σήμερα (13/4) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας πως εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης αντιμετωπίζουν συνέπειες.

Μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, η Γέλεν δήλωσε ότι ήλπιζε «διακαώς» ότι η Κίνα θα εκμεταλλευόταν θετικά την «ειδική σχέση» της με τη Ρωσία

και είπε ότι η θέση του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή θα υποστεί πλήγμα εάν δεν το κάνει.

Η Κίνα δεν μπορεί να περιμένει πως η διεθνής κοινότητα θα σεβαστεί οποιεσδήποτε μελλοντικές εκκλήσεις από το Πεκίνο σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αν δεν σεβαστεί αυτές τις αρχές στην Ουκρανία «τώρα που μετράει», ανέφερε.

«Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και την προθυμία της να επιτύχει περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία», είπε η Γέλεν.

Προειδοποίησε τις χώρες που μέχρι σήμερα «παραμένουν αμέτοχες, ίσως βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσουν κάτι διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι», ότι τα κίνητρά τους ήταν κοντόφθαλμα.

Υποστήριξε ότι διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς τάξης και υπογράμμισε «ας είμαστε ξεκάθαροι, η ενωμένη συμμαχία… δεν θα είναι αδιάφορη απέναντι σε ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει».

Τζάνετ ΓέλενΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΚΥΡΩΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα