Γέλεν: Κανένα σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην καταπολέμηση του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ευρεία ύφεση.

"Είναι πιθανό να δούμε κάποια επιβράδυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας", δήλωσε η Γέλεν στην εκπομπή "Meet

the Press" του NBC την Κυριακή, όπως αναφέρει το Bloomberg. "Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί ύφεση. Η ύφεση είναι μια ευρεία αδυναμία στην οικονομία. Δεν το βλέπουμε αυτό τώρα".

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών λέει ότι θα χρειαστεί ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία για να μειωθούν σημαντικά οι πιέσεις στις τιμές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τον Ιούνιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1994 και αναμένεται να εγκρίνει άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός είναι "πάρα πολύ υψηλός", δήλωσε η Γέλεν, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επίσης υψηλός σε πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες.

Fed είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή πολιτικών που θα μειώσουν τον πληθωρισμό", δήλωσε. "Και περιμένω ότι θα είναι επιτυχείς".

Ακόμα και αν οι ΗΠΑ σημειώσουν δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, η Γέλεν -επικαλούμενη την αμερικανική αγορά εργασίας- δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι οι ακαδημαϊκοί του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών που αποφαίνονται για τις υφέσεις θα κάνουν λόγο για μια τέτοια εξέλιξη.

"Θα με εξέπληττε αν το NBER κήρυττε αυτή την περίοδο ως ύφεση, ακόμη και αν τύχει να έχει δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης", είπε. "Έχουμε μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας. Όταν δημιουργείς σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας τον μήνα, αυτό δεν είναι ύφεση.

ΓΕΛΕΝΟΙΚΟΝΟΜΙΑύφεση
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γέλεν, Κανένα,gelen, kanena