Γάζα: Απελευθερώθηκαν 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι

Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (24/11) η απελευθέρωση ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα. Επίσημη ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Η συμφωνία για εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ από το πρωί και όπως ήταν προγραμματισμένο, το απόγευμα ξεκίνησε η απελευθέρωση των ομήρων. Συνολικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία ξεκίνησε με 25 άτομα

να παραδίδονται στις ισραηλινές αρχές. 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Η πρώτη ομάδα των 13 Ισραηλινών αιχμαλώτων παραδόθηκε με ασφάλεια στο προσωπικό της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό. Οι Ισραηλινοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς, μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, όπως μεταδίδουν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Λίγο πριν από τις 20.00 ανακοινώθηκε ότι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν έφτασαν με ασφάλεια στο Ισραήλ.«Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

{https://twitter.com/SkyNews/status/1728104771322802267}

{https://twitter.com/DanielEstrin/status/1728080773381578954}

O πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Srettha Thavisin ανακοίνωσε νωρίτερα ότι όμηροι από την Ταϊλάνδη αφέθηκαν την Παρασκευή (24/11) ελεύθεροι από τη Χαμάς.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε:

«Επιβεβαιώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας και το Υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχουν ήδη Ταϊλανδοί όμηροι που έχουν απελευθερωθεί.

Οι υπάλληλοι της πρεσβείας είναι καθ' οδόν για να τους παραλάβουν σε άλλη μία ώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουν τα ονόματα και τα στοιχεία τους. Παρακαλούμε μείνετε συντονισμένοι.»

Μεταξύ των περισσότερων από 200 ανθρώπων σε περισσότερες από 40 χώρες που απήχθησαν από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, τουλάχιστον 25 είναι υπήκοοι της Ταϊλάνδης -που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών μεταξύ των ομήρων.

Την ίδια ώρα, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή Ofer, που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη βόρεια της Ιερουσαλήμ, περιμένοντας να γιορτάσουν την επικείμενη απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων - η πρώτη ομάδα από τους 150 που πρόκειται να απελευθερωθούν εντός τεσσάρων ημερών βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το Κατάρ ανακοίνωσε επίσημα ότι 39 Παλαιστίνιοι- γυναίκες και παιδιά- αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές.

{https://twitter.com/Reuters/status/1728062846343266803}

#Γάζα #Χαμάς #Ισραήλ #όμηροι #Reuters
Keywords
Αναζητήσεις
gaza-apeleftherothikan-24-omiroi-tis-chamas-kai-39-palaistinioi.htm
Τυχαία Θέματα