Γαλλικό μήνυμα στήριξης στην Κύπρο

Η διαχρονική υποστήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο ήταν το μήνυμα της συνάντησης του επικεφαλής διεθνών σχέσεων των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιναυάρχου Χένρι Σρίκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της κυπριακής στήριξης σε πλοία και αεροσκάφη της Γαλλίας.

Ο

κ. Σρίκε αναφέρθηκε, επίσης, σε διάφορους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών, όπως η κυβερνοασφάλεια και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος αντιστράτηγος εστίασε στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και της ραγδαίας αύξησης των άτυπων μεταναστών στην Κύπρο.

Διευκρίνισε δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί έλεγχο σε όλη την επικράτειά της λόγω της εισβολής και κατοχής μέρους του εδάφους της (σ.σ. από την Τουρκία) και ως εκ τούτου οι διακινητές χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα εδάφη για την είσοδο των προσφύγων στις ελεύθερες περιοχές.

Τέλος, αναφέρθηκε σε θέματα διμερούς συνεργασίας και σε εξοπλιστικά προγράμματα από τη Γαλλία, σε τριμερείς μηχανισμούς και στα προγράμματα της PESCO που συμμετέχει η Κύπρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία διατηρεί στενές σχέσεις με την Κύπρο, ενώ στην κυπριακή ΑΟΖ έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total.

ΚΥΠΡΟΣΓαλλία
Keywords
Τυχαία Θέματα