Φυσικό αέριο:Τι προκάλεσε νέο ιστορικό υψηλό στις τιμές στην Ευρώπη

Σε ιστορικό υψηλό εκτινάσσονται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς αντιστράφηκαν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω μιας βασικής διαδρομής.

Η αλλαγή στις ροές (από τη Γερμανία στην Πολωνία) πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αποσύρει

φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τις ήδη εξαντλημένες αποθήκες της. Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο, το τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με τη γερμανική αιολική παραγωγή να φτάνει στο πιο χαμηλό πέντε εβδομάδων.

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. Η Μόσχα διαψεύδει και επιρρίπτει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Η τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά έχει πιάσει την υψηλότερη ιστορικά τιμή της, στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγουμενη τιμή - ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 6 Οκτωβρίου.

Το βρετανικό συμβόλαιο επίσης σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 4 λίρες ανά θερμική μονάδα.

Το ήδη βαρύ τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές παίρνει ακόμα χειρότερες διαστάσεις και μάλιστα στην πιο κρύα περίοδο για την Ευρώπη. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην ίδια δίνη και παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, οι πολίτες θεωρείται δεδομένο πως θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕυρώπηΤιμέςΡωσίαροές
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φυσικό, Ευρώπη,fysiko, evropi