«Φρένο» στο ράλι του πετρελαίου ελέω αποθεμάτων-Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται την Τετάρτη (10/5) οι τιμές του πετρελαίου, τερματίζοντας ένα τριήμερο ράλι, καθώς η απροσδόκητη άνοδος των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση και οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα κατευθύνουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Σε μια πιθανή ένδειξη

εξασθένησης της ζήτησης, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 399.000 βαρέλια, ανέφεραν πηγές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Τα στοιχεία διέψευσαν τις προσδοκίες οκτώ αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για απόσυρση 900.000 βαρελιών αργού και πτώση 1,2 εκατομμυρίου βαρελιών στα αποθέματα βενζίνης. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται την Τετάρτη.

Η εκπληκτική αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ μαζί με τις χαμηλότερες εισαγωγές αργού και την πιο ήπια ανάπτυξη των εξαγωγών στην Κίνα τον Απρίλιο επιδείνωσαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου χάλασαν τα μέτρια κέρδη της Τρίτης νωρίς την Τετάρτη, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες κατέλαβαν το επίκεντρο, ειδικά στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν χρειαστεί, παρόλο που η Federal Reserve απέσυρε τις οδηγίες σχετικά με την ανάγκη για μελλοντικές αυξήσεις.

Η αγορά περιμένει επίσης τη μηνιαία έκθεση πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ την Πέμπτη για ενδείξεις σχετικά με το εάν ο όμιλος και οι σύμμαχοί του θα χρειαστεί να μειώσουν ξανά την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μαζί γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο έως το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές μελετούν και τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των κορυφαίων Ρεπουμπλικανών βουλευτών σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, φοβούμενοι μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,04% στα 72,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,01% στα 76,64 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί κι άλλο το φυσικό αέριο

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,182% στα 35,525 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν επίσης, μετά την άνοδο τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση 5,5% σε ετήσια βάση στις βασικές τιμές καταναλωτή για τον Απρίλιο.

«Οι σημερινές απώλειες στις τιμές του χρυσού προκύπτουν κυρίως από την αντιστάθμιση του αμερικανικού δολαρίου που άρχισε καθώς ξεκίνησε η συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριών», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της ActivTrades Ρικάρντο Εβανγκελίστα, προσθέτοντας ότι, εάν ο πληθωρισμός φτάσει στα αναμενόμενα επίπεδα, δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις τιμές του χρυσού.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,22% στα 2.038,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,36% στα 25,802 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,20% στα 3,8548 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0949 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,08% στο 1,2609 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8683 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα