Φραγκογιάννης: Ολοένα ελκυστικότερος προορισμός για ξένες επενδύσεις η Ελλάδα

Στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Παρίσι μίλησε την Τρίτη (13/12) ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Φραγκογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και αποτελεί ολοένα και πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Αξιότιμοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά

και τιμή να βρίσκομαι σήμερα στο Παρίσι και να κηρύσσω την έναρξη εργασιών του Συνεδρίου με θέμα “Συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας - Επενδύοντας στο μέλλον”.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης, η οποία αποτελεί συνέχεια και του εξίσου επιτυχημένου συνεδρίου του Ιανουαρίου του 2020.

Πιστεύω ακράδαντα ότι παρόλο που αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων.

Οι σημερινές δυσκολίες δεν πρέπει να εμποδίζουν την ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελέσουν το κίνητρο για να έρθουν οι χώρες μας πιο κοντά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν επίσημα εταίρος του Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι και το 2020. Το γεγονός αυτό απλώς επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουμε στη σχέση μας με τη Γαλλία και ελπίζουμε ότι και το παρόν Φόρουμ θα προσφέρει νέες εμπορικές και επενδυτικές δυνατότητες προς όφελος των ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,4% και οι εισαγωγές κατά 16,7%, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος εμπορίου να σημειώσει μεγέθυνση της τάξεως του 11,2%.

Επιπροσθέτως, κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2022, εν συγκρίσει με το 2021, παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από Γαλλία κατά 32,3%.

Είναι σημαντικό ότι ταυτόχρονα, το σύνολο των αμέσων γαλλικών επενδύσεων στην χώρα μας, για το έτος 2021, ανήλθε σε 229 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της ενέργειας αναπτύσσονται συνέργειες με γαλλικές εταιρείες για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας.

Στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς για τους Γάλλους και αναμένεται έντονη ανάκαμψη τα επόμενα έτη, όπως δείχνουν ήδη τα στοιχεία του 2021.

Μετά την Κοινή Δήλωση Προθέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020 στο Παρίσι, οι διμερείς σχέσεις έχουν αναθερμανθεί και κινούνται στην κατεύθυνση κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών, προώθησης προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας, καθώς και διεύρυνσης της συνεργασίας σε θέματα οικολογικής μετάβασης, διοικητικής συνεργασίας, διαχείρισης αποβλήτων, υποδομών και του αγροτο-διατροφικού τομέα.

Κατά την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 29 Ιουλίου 2022, συζητήθηκε η στρατηγική εταιρική τους σχέση και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, επιστέγασμα των οποίων συνιστά η σύναψη της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, η οποία και αναβαθμίζει την συνεργασία της χώρας μας με την Γαλλία.

Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περί τις 120 θυγατρικές γαλλικών επιχειρήσεων και κοινοπραξίες, που απασχολούν περί τους 13.000 εργαζομένους στους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας, τις βασικές υποδομές μεταφορές, τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, τον τουρισμό, τα καταναλωτικά προϊόντα, τα δίκτυα διανομής και τα φάρμακα.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν το θετικό αποτέλεσμα των πολυεπίπεδων σχέσεων που δεσμεύουν τις δύο χώρες, σχέσεις που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά ανθεκτικές και καλύπτουν σειρά ζητημάτων, όπως τις αποφάσεις της ΕΕ για την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι η αξιοσημείωτη ανάπτυξη που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς, οδήγησε και στην αύξηση του ΑΕΠ της το 2022 με προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση το 2023 και τώρα αποτελεί πλέον έναν ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο εταίρο. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί, έχουν τεθεί οι βάσεις για βελτιωμένες προοπτικές σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και η χώρα μας αποτελεί ολοένα και πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σημερινό συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Σας ευχαριστώ».

ΦραγκογιάννηςΕΛΛΑΔΑΓαλλίαΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜΠαρίσιυπουργείο εξωτερικών
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φραγκογιάννης, Ολοένα, Ελλάδα,fragkogiannis, oloena, ellada