Φουντώνει η προεκλογική κόντρα για την ακρίβεια-Στο επίκεντρο ο ΦΠΑ

11:45 3/5/2023 - Πηγή: Reporter

Σε βασικό θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση εξελίσσεται το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ με αιχμή και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας να τον μηδενίσει σε βασικά είδη.

Η είδηση από την Κύπρο "έσκασε" την ώρα που εμμένει η Ν.Δ. στο να μην αλλάζει πολιτική σε σχέση με το ΦΠΑ σε βασικά είδη. Υπενθυμίζεται ότι, παρά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα,
ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι "ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη."

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναπόφευκτα, η άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι στην πρώτη γραμμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων προτάσσει, πέρα από τη θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

“Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ που οδηγεί σε μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων και ισχυρών με επιδότηση αισχροκέρδειας, ανεξέλεγκτη την αγορά και εύνοια υπέρ των καρτέλ, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για μια δέσμη άμεσων μέτρων εντός των πρώτων 50 ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης” αναφέρει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κάνει λόγο και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στο νομό Χανίων Γιώργος Σταθάκης. “Θα έπρεπε να είναι πιο στοχευμένες οι παρεμβάσεις για να υπάρχει καλύτερη προστασία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που το είχαν περισσότερο ανάγκη” αναφέρει σε σχέση με τα όσα έχει κάνει η Ν.Δ. τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μισθολογική πολιτική “με ανάλογες μεσοσταθμικές αυξήσεις προκειμένου να πρπσαμοστούν τα εισοδήματα με τις τιμές” Η Κύπρος Στο μεταξύ, διάταγμα για τροποποίηση της νομοθεσίας για ΦΠΑ, ώστε να επιβληθεί μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών, παιδικών τροφών και παιδικών πανών, όπως και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου στη χθεσινη (2/5) του συνεδρίαση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο αυτό είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης του διατάγματος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Σκοπός του μέτρου είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 11 εκατομμύρια ευρώ.

Ανατιμήσεις Νέες ανατιμήσεις, πάντως, σε δεκάδες βασικά προϊόντα έρχονται με βάση τιμοκαταλόγους, που έχουν αποσταλεί για το Μάιο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Κωδικοί κονσερβών, αλουμινόχαρτο, βρεφικά γάλατα, κρέατα, ελιές, έτοιμα γεύματα ψυγείου, στοματικό διάλυμα, καθαριστικά, αναψυκτικά κτλ αναμένεται σταδιακά, μέχρι τον Ιούνιο, κι ανάλογα με την πορεία των αποθεμάτων να καταγράψουν αυξήσεις που κινούνται από το 2-3% αλλά σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 30%, δίνοντας ένα μέσο όρο στο 5-6%.

Στο μεταξύ, μείωση της κατανάλωσης σε επίπεδο όγκου 3,5%, αλλά και αύξηση των τιμών 12,2% το πρώτο τρίμηνο καταγράφει έρευνα της Nielsen IQ, που παράλληλα αναδεικνύει την άνοδο που έχει το 2023 ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Αναλυτικά, με βάση όσα αναφέρει η έρευνα παρουσιάζεται στο σύνολό του πρώτου τριμήνου θετική τάση της τάξης του +8,2% (στοιχεία σε ετήσια βάση - ΥTD - έως 02 Απριλίου 2023), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με την NielsenIQ, η τάση αυτή οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+8,1%) όσο και τα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά (+8,2%), κυρίως λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τους στις πωλήσεις του κλάδου. Επιπλέον, θετικές είναι οι τάσεις για τις μεγάλες κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας, οι οποίες αναπτύσσονται με +12,1% και +7,6% αντίστοιχα.

Συνέχεια ανόδου στο κόστος παραγωγής στα τρόφιμα

Πάντως, μείωση 10,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 46,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών, μετά από σειρά μηνών ανόδου, προήλθε κυρίως από την πτώση στις τιμές της ενέργειας (ενώ το κόστος στη βιομηχανία τροφίμων αυξήθηκε εκ νέου), και οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 11,1%, και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 10,8%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 5,8% τον Μάρτιο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, έναντι αύξησης 10,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.

Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης για τη Βιομηχανία Τροφίμων για την εγχώρια αγορά καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 10,7% σε ετήσια βάση, αλλά οριακή άνοδο της τάξης του 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Για τη, δε, εξωτερική αγορά σημειώνει άνοδο σε ετήσια βάση της τάξης του 12,9%.

Πωλήσεις

Στο μεταξύ, αύξηση 2,4% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Φεβρουάριο εφέτος, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος μειώθηκε σε σούπερ μάρκετ και φαρμακευτικά είδη.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε: Πολυκαταστήματα (27,8%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (12,5%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (8,9%), Ένδυση- υπόδηση (5,6%), Τρόφιμα- ποτά- καπνό (5%) και Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (4,6%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν σε: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (1,4%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (1,1%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε αύξηση 2,4% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023 σημείωσε αύξηση 4,1%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,6% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 11,3% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023 σημείωσε αύξηση 4,6%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,2% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023.

Στο μεταξύ ο πληθωρισμός στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκε κατά 14,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (17,8%), σε μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς (9,3%), κατά 13,5% σε καφέ, κακάο και τσάι, κατά 15,6% στο ψωμί και στα δημητριακά, κατά 19,8% στα κρέατα, κατά 17,5% στα έλαια και λίπη και 12,1% στα γαλακτοκομικά και στα αυγά. Γιώργος ΑλεξάκηςΦΠΑεκλογέςπληθωρισμόςακρίβεια
Keywords
Τυχαία Θέματα