Φούεστ-Πρόεδρος Ifo: Η ΕΕ να προνοήσει για τους γεωπολιτικούς κινδύνους

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ifo Κλέμενς Φούεστ τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης στρατηγικής ανεξαρτησίας της ΕΕ.

«Δεδομένου ότι η ευημερία της Γερμανίας και της Ευρώπης βασίζεται σταθερά στο διεθνές εμπόριο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό εδώ να αναπτυχθεί η σωστή γεωοικονομική στρατηγική για πιθανές κρίσεις», δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, έχει νόημα να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες πρώτων υλών και ενέργειας, να διασφαλιστούν κρίσιμες φυσικές και ψηφιακές υποδομές και να αυξηθεί η αποθήκευση

ή να διατηρηθεί η εσωτερική παραγωγική ικανότητα για εξαιρετικά κρίσιμα αγαθά, όπως ορισμένα ιατρικά προϊόντα».

Ωστόσο, ο Φούεστ είναι επικριτικός απέναντι σε μια γενική διακοπή των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα ή άλλα αυταρχικά κράτη ή σε μια αποσύνδεση της ΕΕ από το παγκόσμιο εμπόριο: «Η μεταφορά της παραγωγής πίσω στην Ευρώπη θα είχε υψηλό κόστος.

Όμως, αν και είναι σημαντικό να περιοριστούν οι κρίσιμες εξαρτήσεις, είναι εξίσου επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε πλήρως τα τεράστια πλεονεκτήματα του διεθνούς καταμερισμού εργασίας».

Μελέτες της EconPol Europe δείχνουν ότι μια μονομερής αποχώρηση της ΕΕ από τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού θα συνοδευόταν από μείωση της βιομηχανικής προστιθέμενης αξίας κατά περισσότερο από 10%.

Επιπλέον, εάν η παγκόσμια οικονομία διασπαστεί σε ένα δυτικό μπλοκ (με την ΕΕ και τις ΗΠΑ) και ένα ανατολικό μπλοκ (με την Κίνα και τη Ρωσία), αυτό θα μείωνε μόνιμα το επίπεδο ευημερίας της Ευρώπης αισθητά και θα προκαλούσε απώλειες προστιθέμενης αξίας δισεκατομμυρίων.

«Ταυτόχρονα, είναι επίσης στρατηγικά σημαντικό για την Ευρώπη να αποφύγει μονομερείς εξαρτήσεις στις κρίσιμες και ψηφιακές υποδομές της», λέει ο Florian Dorn, διευθυντής της EconPol Europe.

Η στρατιωτική εξάρτηση από την υπόσχεση προστασίας των ΗΠΑ είναι επίσης προβληματική λόγω της αβέβαιης έκβασης των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της», λέει ο Dorn.

Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε μια πιο αποφασιστική επανεξέταση των προτεραιοτήτων στις κρατικές δαπάνες και την ευρωπαϊκή συνεργασία.

#ΚΛΕΜΕΝΣ_ΦΟΥΕΣΤ #ΕΕ #Γεωπολιτικοί_κίνδυνοι #ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ_ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ #διεθνές_εμπόριο
Keywords
Τυχαία Θέματα