Φορολογικές δηλώσεις: Ενδεχόμενη παράταση φέρνει και λιγότερες δόσεις

Θα δώσει ή όχι παράταση η κυβέρνηση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων; Έστω κι αν δεν το... ομολογεί, λογικά θα αναγκαστεί να δώσει, καθώς ο χρόνος που απομένει δεν μοιάζει αρκετός για να κατατεθούν σχεδόν 2 εκατ. δηλώσεις, που ακόμη εκκρεμούν. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ενδεχόμενη παράταση θα φέρει ανατροπή στον τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Μία πρώτη σχετική αναφορά έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον Real FM που προέτρεψε τους φορολογούμενους να σπεύσουν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, καθώς εφόσον υπάρξει

παράταση, θα υπάρξουν και "περικοπές" στις δόσεις.

Η περίοδος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιουλίου και είναι εξαιρετικά πιθανό να πάρει παράταση για 10 ή 15 ημέρες ακόμα, ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Ωστόσο, σε περίπτωση που αποφασισθεί η παραπάνω παράταση, θα συνεχισθούν οι υποβολές εντός του Αυγούστου και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο σε επτά μηνιαίες δόσεις αντί των οκτώ που προβλέπει η νομοθεσία για όσους αποστείλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέχρι τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα έχουν υποβληθεί 4.083.803 δηλώσεις και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περισσότερες από 150.000 δηλώσεις. Πράγμα δύσκολο, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ημέρα που να έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από 100.000 δηλώσεις.

Εφόσον, λοιπόν δεν θέλετε να χάσετε τη δυνατότητα των οκτώ δόσεων, θα πρέπει να σπεύσετε να κάνετε τη δήλωσή σας. Διαφορετικά, θα πρέπει να καταβάλετε τον όποιο φόρο -εφόσον προκύψει- σε επτά δόσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

φόροςεισόδημαΔΗΛΩΣΕΙΣΠΑΡΑΤΑΣΗεφόδιαΑΑΔΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φορολογικές,forologikes