Φον ντερ Λάιεν:Η Ρωσία θα αποκοπεί απ'τις αγορές αν εισβάλλει

Με αυστηρές κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που τελικά εισβάλλει στην Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανάμεσά τους είναι και το «μπλόκο» από τις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.

«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της

Γερμανίας ARD και συμπλήρωσε ότι κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση εισβολής και όχι άμεσα, όπως ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε.

Ακόμα συμπλήρωσε ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της. «Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Φον ντερ ΛάιενΡωσίαΟυκρανίαΕΕΕυρωπαική Επιτροπή
Keywords
Τυχαία Θέματα