Φον ντερ Λάιεν: «Πράσινο» μέλλον-Επιδοτήσεις... τέλος στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Την ομιλία της για την «Κατάσταση της ΕΕ το 2023» εκφώνησε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έκανε τον απολογισμό της και έδωσε τις... συντεταγμένες της πορείας που έχει χαράξει η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, βάζοντας πολύ ψηλά την Πράσινη Συμφωνία. Η ίδια, πάντως, δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξει και νέα 5ετή θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

στην τελευταία ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές, δεσμεύθηκε πως μέχρι να παραδώσει θα ολοκληρώσει όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ παρουσίασε και τις "επιτυχίες" της μέχρι τώρα θητείας της. Σε αυτές συμπεριέλαβε την «Πράσινη Συμφωνία», τη στήριξη στην Ουκρανία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα επενδύσεων στην μετά Covid εποχή.

Αναφερόμενη στην «Πράσινη Συμφωνία» έκανε αναφορά και στην Ελλάδα που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι σημειώνοντας πως αποτελούν πια «την πραγματικότητα ενός πλανήτη εν βρασμώ».

«Αυτό το καλοκαίρι – το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη – ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση. Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές – και επλήγησαν ξανά μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες. Και είδαμε το χάος και το μακελειό των ακραίων καιρικών φαινομένων – από τη Σλοβενία μέχρι τη Βουλγαρία και ακριβώς απέναντι από την Ένωσή μας» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε έμφαση στη «Πράσινη Συμφωνία» – το έως τώρα σήμα κατατεθέν της προεδρίας της λέγοντας ότι «γεννήθηκε από μια ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας» ενώ προσέθεσε ότι «σχεδιάστηκε επίσης ως μια ευκαιρία για τη διατήρηση της μελλοντικής μας ευημερίας», κάνοντας ειδική αναφορά στις επενδύσεις καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη, οι οποίες είναι υψηλότερες από τις ΗΠΑ και την Κίνα μαζί.

Όχι επιδοτήσεις σε αυτοκίνητα από την Κίνα

Η κα. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην ηλεκτροκίνηση, κάνοντας ορισμένες ανακοινώσεις που προκαλούν αίσθηση:

«Στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, μία καίρια βιομηχανία για την καθαρή οικονομία, με τεράστιες προοπτικές στην Ευρώπη, οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλημμυρίσει με φτηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι τιμές παραμένουν τεχνητά χαμηλές από τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας. Όσο δεν δεχόμαστε αυτή την στρέβλωση στο εσωτερικό της αγοράς μας, τόσο δεν την δεχόμαστε και από το εξωτερικό. Ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι η Κομισιόν ξεκινά μία έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα», είπε στοχοποιώντας το Πεκίνο.

Πρόσθεσε ακόμα η Ευρώπη στην προσπάθειά της να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση και την εγκατάλειψη του άνθρακα έκανε τα προηγούμενα χρόνια μία εντυπωσιακή προσπάθεια στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, η «εισβολή» πολύ φτηνότερων προϊόντων από την Κίνα οδήγησε σε κατάρρευση τον ευρωπαϊκό κλάδο και σε πάρα πολλές χρεοκοπίες με απώλεια αμέτρητων θέσεων εργασίας.

{https://twitter.com/EU_Commission/status/1701876154850746490}

Γάλλιο και Γερμάνιο

Αντίστοιχες αναφορές για την Κίνα περιείχε η αναφορά της φον ντερ Λάιεν στον κλάδο των μικροεπεξεργαστών, όπου το Πεκίνο επέβαλε περιορισμούς εξαγωγών στα κρίσιμα για την κατασκευή τους Γάλλιο και Γερμάνιο. Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν μετά την απόφαση της Ολλανδίας να επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές συστημάτων εκτύπωσης μικροεπεξεργαστών. Η φον ντερ Λάιεν σε αυτή την περίπτωση φάνηκε πιο διαλλακτική, επαναλαμβάνοντας την φράση της περί μείωσης του κινδύνου και όχι απεμπλοκής από τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Έκανε λόγο για ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια διαφοροποίησης στις πηγές προμήθειας και της εξασφάλισης των αναγκαίων πρώτων υλών επειγόντων, μεταξύ άλλων επειδή συνδέονται με την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή ψηφιακή μετάβαση. Υποστήριξε ότι υπάρχουν άλλες χώρες εκτός της Κίνας (χωρίς να την κατονομάσει) σε Αφρική και Λατινική Αμερική που «θέλουν να αναπτύξουν τοπικές βιομηχανίες για επεξεργασία και διύλιση, αντί να στέλνουν απλώς τους πόρους τους στο εξωτερικό».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε την στρατηγική της και το αφήγημα της μείωσης της επικινδυνότητας (de-risking) από εκείνο της απεξάρτησης από την κινεζική οικονομία (decoupling). Αυτή θα είναι η προσέγγισή μου με την κινεζική ηγεσία ενόψει και της ειδικής συνόδου κορυφής Ε.Ε – Κίνας αργότερα εντός του χρόνου, όπως ανέφερε.

Μεταναστευτικό

Η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να διαχειριστεί μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων. Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι χρειάζεται μια ισορροπία όταν νομοθετούμε για τη μετανάστευση, συνεργαζόμαστε με βασικούς εταίρους, βρίσκουμε έναν συμβιβασμό «μεταξύ κυριαρχίας και αλληλεγγύης, μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπιάς», είπε.

Αυτή η ισορροπία είναι το «πνεύμα του Νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» επισήμανε, αναφερόμενη στη δέσμη νομοθετικών φακέλων που σκοπεύουν να εγκρίνουν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πριν από τη λήξη της νομοθετικής εντολής τον Ιούνιο του 2024.

Ουκρανία

Την επέκταση της προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ε.Ε. ενεργοποίησε τη λεγόμενη οδηγία προσωρινής προστασίας — την οποία οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει ακόμα να δώσουν πράσινο φως- για πρώτη φορά το 2022. Αυτό προσέφερε προστασία σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς που μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Η επικεφαλής της Επιτροπής δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι το μπλοκ θα προσφέρει 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Καταχειροκροτήθηκε από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου – ακόμα και από κάποιους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές – όταν τόνισε το σύνθημα: «Δόξα στην Ουκρανία» (Slava Ukraini)

Διεύρυνση

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας της το αφιέρωσε στην διεύρυνση της Ε.Ε καθώς τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί η νέα σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί και στο ζήτημα αυτό. Λίγες μόνο μέρες μετά την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να δοθεί ημερομηνία ένταξης στις υποψήφιες χώρες το 2030 η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε λέγοντας πως «σε έναν κόσμο όπου κάποιοι προσπαθούν να διαλέξουν χώρες μία προς μία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε πίσω τους συμπολίτες μας Ευρωπαίους», ενώ τόνισε ότι είναι προς «το στρατηγικό συμφέρον της Ευρώπης και την ασφάλειά της να ολοκληρώσουμε την Ένωσή μας».

Άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο – για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, εάν αυτό χρειαστεί.

«Θα υποστηρίζω πάντα αυτό το σώμα — και όλους εκείνους που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λειτουργήσει καλύτερα για τους πολίτες» είπε. «Και ναι, αυτό σημαίνει να συμπεριλάβουμε και μια αλλαγή Ευρωπαϊκής Σύμβασης και Συνθήκης εάν και όπου χρειάζεται», πρόσθεσε.

Φον ντερ ΛάιενΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα