Φινλανδία: Προετοιμασμένη για απειλές της Ρωσίας, αν μπει στο ΝΑΤΟ

Μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας επιβεβαίωσε ότι η απόφαση της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί "εντός των επόμενων εβδομάδων”, η Ρωσία απείλησε με πυρηνικά στη Βαλτική.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, τόνισε ότι η χώρα του περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία και ότι "είναι προετοιμασμένη για διαφόρων ειδών απειλές”.

Φινλανδία

στην πραγματικότητα έχει έναν αρκετά ισχυρό συμβατικό στρατό. Έχουμε περισσότερους από 280.000 εφέδρους, δυνατότητα στρατολόγησης, μόλις επενδύσαμε σε μαχητικά F-35, εκ των οποίων 60 έρχονται στη Φινλανδία κ.λπ. Επομένως φροντίζουμε για την εθνική μας άμυνα. Αλλά, φυσικά, ζούμε σε έναν κόσμο όπου, όπως βλέπουν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγείρονται νέες απειλές για την ασφάλεια… Μέσω της στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές απειλές”, τόνισε ο Πέκα Χαβίστο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Η Ρωσία έχει απειλήσει εδώ και καιρό ότι τυχόν ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα έχει "σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις”. Από την αρχή δε του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι ένας από τους στόχους του είναι να ανατρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη στο σημείο που βρισκόταν τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, η Σουηδία και η Φινλανδία -χώρες παραδοσιακά ουδέτερες- σήμερα στρέφονται όλο και πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για τη στροφή αυτή της Φινλανδίας, ο Χαβίστο τόνισε ότι οφείλεται στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΦινλανδίαΡωσίαΝΑΤΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα