Εξορύξεις: Οι προσδοκίες και τα «οικόπεδα» με ενδιαφέρον

Επτά είναι συνολικά οι περιοχές που εστιάζεται το ενδιαφέρον για την επόμενη φάση της διαδικασίας εξορύξεων στην Ελλάδα που εδώ και τρία χρόνια “¨πελαγοδρομούσε”.

Στο φόντο της συζήτησης για ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ αλλά και των συνολικών τεκτονικών ανακατατάξεων στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπής λόγω του “διαζυγίου” με τη Ρωσία η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί

να παίξει έναν ρόλο, ένεκα των κοιτασμάτων της, αλλά και της δυναμικής των ΑΠΕ που διαθέτει.

Το στίγμα το έδωσε ο Πρωθυπουργός που μιλώντας στην στη Σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. υπογράμμισε πως “θέλουμε να είμαστε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη και να μετέχουμε στη μεταφορά ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Επίσης, να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στην Ευρώπη.”

Πυλώνας μετάβασης σε αυτήν τη διαδικασία που έχει ως πρόταγμα τις ΑΠΕ είναι οι εγχώριοι πόροι φυσικού αερίου, που μάλλον τους είχαμε ξεχάσει, αν και μέχρι το 2019 είχαν γίνει σημαντικά βήματα.

Καύσιμο "γέφυρα"

“Το φυσικό αέριο αποτελεί το “καύσιμο – γέφυρα” και γι’ αυτό δίνουμε και μέγιστη σημασία να δούμε αν έχουμε κάτι σημαντικό. Πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια, γιατί ουσιαστικά είναι η πιο καθαρή μορφή από τα γνωστά ορυκτά καύσιμα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε και τον λιγνίτη και το πετρέλαιο και να μειώσουμε και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ταυτόχρονα” τόνισε από την πλευρά του χθες, στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”, ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα ξεκινήσουν άμεσα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, εντός των επομένων ημερών.

“Κόμβος παραγωγής είμαστε και θα γίνουμε κατ’ αρχήν γιατί έχουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες δεν τις ξεχνάμε σε καμία περίπτωση. Είναι πλέον και δικός μας ρόλος. Συμμετάσχουμε στον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Και εκεί δεν έχουμε πολλά ερωτηματικά. Άρα ναι, θα κάνουμε παραγωγή” συμπλήρωσε ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος.

“Αν όμως αυτά τα έργα προχωρήσουν με επιτυχία όπως ελπίζουμε, τότε πραγματικά θα είμαστε ένας παραγωγός ενέργειας και -θα τολμούσα να πω- με τις διαστάσεις των κοιτασμάτων που συζητάμε, θα ξεπεράσουμε την εθνική κατανάλωση, οπότε θα γίνουμε και εξαγωγέας. Τα συγκεκριμένα μπλοκ, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν μια στρατηγική σημασία σε περιφερειακό επίπεδο. Η Ελλάδα αποτελεί τη φυσική δίοδο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Είμαστε η φυσική δίοδος για να περάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Φαίνεται ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχει πολύ φυσικό αέριο να δώσει. Περισσότερο από ότι έχουμε μέχρι στιγμής και έχουμε εκτιμήσει. Οπότε θα επανέλθει και η συζήτηση να βοηθήσουμε στο να χτιστεί αυτός ο άξονας μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Γίνονται και όλες οι προσπάθειες ώστε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια. Θα τολμούσα να πω, και ενεργειακή ανεξαρτησία” σημείωσε χθες ο καταλήγοντας ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Οι περιοχές

Στο φόντο αυτό στον “προθάλαμο” εξελίξεων είναι το χερσαίο μπλοκ στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα, όπου έχει αναπτύξει δραστηριότητα η Energean. Για την ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας, τις επόμενες εβδομάδες η Energean αναμένεται να καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ενώ όπως αναφέρεται είναι το πρώτο σημείο όπου μπορεί να εγκατασταθεί γεωτρύπανο για την πλεόν προχωρημένη φάση ερευνών, υπάρχει “ωρίμανση” διαδικασιών. Στο Κατάκολο αν και έχει διαπιστωμένο κοίτασμα εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια η έγκριση της ΜΠΕ.

Επίσης, στα τρία θαλάσσια blocks του Ιονίου, “Block 2” της Energean και το “Block 10 – ΒΔ Πελοπόννησος” και το “Ιόνιο” εκτιμάται ότι μπορεί το 2024 να γίνουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Μάλιστα στο “Block 2” στο Ιόνιο Πέλαγος έχουν ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την κοινοπραξία Energean – HELLENiQ: ENERGY σε περιοχές όπου έχει “παραχθεί” πολιτικό αποτέλεσμα λόγω της διευθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία..

“Θα έχουμε την ευκαιρία να εκτελούμε έρευνες ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή η οποία έχει και τη μέγιστη σημασία και ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μπλοκ που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου”, επισήμανε ο Αριστοφάνης Στεφάτος.

“Οι περιοχές τις οποίες ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι 4 και 5, που είναι και τα μεγάλα νέα. Είναι αυτό που θέλαμε πάρα πολύ να γίνει”, τόνισε ο ίδιος.

Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ σημείωσε ότι οι έρευνες εκτιμάται ότι θα κρατήσουν κάποιους μήνες.

“Ο ακριβής χρόνος έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες. Aν δεν έχουμε καθυστερήσεις, από τη στιγμή που συλλέξουμε όλα τα δεδομένα. Η διαδικασία είναι η εξής: Τα παίρνουμε στο γραφείο όπου θα υποστούν μια επεξεργασία. Πρέπει να ανασυνθέσουμε αυτή την πληροφορία για να δημιουργήσουμε την εικόνα του υπεδάφους. Είναι μια τεχνική όπως αυτή του υπερήχου. Αφού ανασυνθέσουμε αυτή την εικόνα και προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη διακριτική της ικανότητα, την ευκρίνεια της -κάτι που θα μας πάρει περίπου έξι μήνες- αμέσως μετά ξεκινάμε και γίνονται οι ερμηνείες του τι βλέπουμε”.

“Επειδή έχουμε ένα πολύ προχωρημένο τεχνικά σχεδιασμό του προγράμματος ερευνών, καθώς θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε παράλληλα για να δούμε πώς μπορούμε και να βελτιώσουμε την απεικόνιση του υπεδάφους. Ταυτόχρονα θα δούμε και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιες περιοχές μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Μιλάμε για περιοχές οι οποίες δεν ήταν παλιά στο “ραντάρ της εξερεύνησης”. Αυτές οι περιοχές ήρθαν στο προσκήνιο ουσιαστικά με πολύ επίκαιρο τρόπο με τις μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο βάθος νερού. Θα είμαστε στα 2.000 με 3.000 μέτρα βάθος νερού σε περιοχές οι οποίες είναι δύσκολες από όλες τις απόψεις – και να τις προσεγγίσεις αλλά και να φτάσεις.

Έπρεπε να εξελιχθεί η τεχνολογία για να μπορούμε να νιώθουμε άνετα ότι μπορούμε να τις παράγουμε αν βρούμε κάτι. Επίσης μιλάμε για περιοχές οι οποίες μετά τις ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσαν να κρύβουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή και το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης” συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Στεφάτος.

Πάντως, με βάση και τη NAVTEX για ένα τετράμηνο αναμένεται να κάνει έρευνες στο βυθό δυτικά της Κρήτης το σκάφος της εξειδικευμένης σε αυτές τις διαδικασίες νορβηγικής PGS, Sanco Swift.

Με βάση, δε, παράγοντες, της αγοράς με γνώση ενδεχομένως και σε ένα δίμηνο να υπάρχει μια σχετική εικόνα για το εάν υπάρχουν αποθέματα.

Σημειώνεται ότι μετά από συνεννόηση της Ελλάδας και της Μάλτας, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης συμπλήρωσε τη Navtex που εξέδωσε το μεσημέρι για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, περιλαμβάνοντας σε αυτή γεωγραφικές συντεταγμένες που αφορούν στο χώρο ευθύνης της Μάλτας, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών.

Όπως αναφέρεται οι νέες γεωγραφικές συντεταγμένες αφορούν σε «EKPOMPH APO MALTA NAVTEX SERVICE». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη γνωστοποιεί ότι από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο Sanco Swift στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Με την ίδια Navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

Ως ημερομηνία έναρξης της δέσμευσης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων αναγράφεται η 8η Νοέμβρη. Καλύπτει μια θαλάσσια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου. Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το πλάνο ερευνών

Με βάση την ΕΕΔΥΕΠ προβλέπεται:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες

2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις

2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος

2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Σε μελέτη του, πάντως, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτιμά ότι τα δυνητικά αποθέματα της περιοχής μπορούν να φτάσουν τα 70 με 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ενώ ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι τα αποθέματα είναι σημαντικά.

“Μιλάμε για κάτι ανάλογο (σ.σ. με τα μεγάλα κοιτάσματα “Ζορ” και “Λεβιάθαν“). Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει, έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις. Επειδή τα νούμερα μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουν σε δυσθεώρητα μεγέθη, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί προέχει να γίνει όλη η δουλειά μεθοδικά, συστηματικά, να δούμε αν οι επενδυτές μας θα αποφασίσουν να αναλάβουν και την επένδυση, το κόστος των γεωτρήσεων για να το αποδείξουμε. Από εκεί και πέρα εμείς σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισεκατομμυρίων. Ξέρω ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, ξενίζουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν έχουμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλες τις περιοχές που δουλεύουμε τότε πράγματι θα μπορούσαμε να μιλάμε για τέτοια νούμερα”.

εξορύξειςοικόπεδαέρευνεςΕΛΛΑΔΑΚρήτη
Keywords
Τυχαία Θέματα