Εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη-Η «αρπαγή» του Άλτμαν από τη Microsoft

Λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση των Σαμ Άλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν από την OpenAI, εταιρεία στην οποία υπήρξαν συνιδρυτές, η Microsoft προσέλαβε το δίδυμο για την ηγεσία μία ομάδας που ασχολείται με την έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτυα Ναντέλα, με ανάρτησή του στο X, δήλωσε

ότι οι Άλτμαν και Μπρόκμαν, «μαζί με άλλους συναδέλφους, θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη». «Ανυπομονούμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία τους», πρόσθεσε.

Ο Άλτμαν έκανε retweet την ανάρτηση του Ναντέλα τη Δευτέρα (20/11), προσθέτοντας το σχόλιο: «Η αποστολή συνεχίζεται».

Η κίνηση αυτή ακολουθεί ένα «δραματικό» Σαββατοκύριακο, καθώς ο Άλτμαν απολύθηκε αιφνιδιαστικά από την OpenAI, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, την Παρασκευή. Αυτός και ο Μπρόκμαν, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μετά, στη συνέχεια, πραγματοποίησαν συζητήσεις ώστε να επανέλθουν στην OpenAI, όμως αργά την Κυριακή οι συζητήσεις έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο Άλτμαν απομακρύνθηκε λόγω ανησυχιών σχετικά με τη δέσμευσή του στην αποστολή της OpenAI να διασφαλίσει πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ασφαλής και ωφέλιμη. Άτομο με άμεση γνώση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε ότι είχε καταστεί «αδύνατη η εποπτεία» του συνιδρυτή.

«Το διοικητικό συμβούλιο έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να πιστέψει αυτά που τους έλεγε ο Σαμ», πρόσθεσε το άτομο.

Οι εργαζόμενοι της OpenAI είχαν συσπειρωθεί πίσω από τον Άλτμαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ κορυφαίοι επενδυτές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και κορυφαίων εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως η Thrive Capital και η Khosla Ventures, διερευνούσαν το ενδεχόμενο να τον επαναφέρουν στον προηγούμενο ρόλο του. Ωστόσο, ορισμένοι εργαζόμενοι, που επικεντρώνονται στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν ικανοποιημένοι με την απόφαση αντικατάστασης του Άλτμαν, σύμφωνα με πηγές.

Την Κυριακή, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ανακοίνωσε ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο τον Έμετ Σίαρ, συνιδρυτή της υπηρεσίας streamingTwitch. Ο Σίαρ, ο οποίος έχει υποστηρίξει δημοσίως μια πιο αργή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε ανάρτησή του στο X έγραψε: «Ανέλαβα αυτή τη θέση επειδή πιστεύω ότι η OpenAI είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες που υπάρχουν σήμερα». «Πριν αναλάβω τη δουλειά, έλεγξα το σκεπτικό πίσω από την αλλαγή», πρόσθεσε. «Το διοικητικό συμβούλιο δεν απομάκρυνε τον Sam λόγω κάποιας συγκεκριμένης διαφωνίας σχετικά με την ασφάλεια, το σκεπτικό τους ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό. Δεν είμαι τόσο τρελός ώστε να αναλάβω αυτή τη δουλειά χωρίς την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου για την εμπορευματοποίηση των φοβερών μοντέλων μας».

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του Σίαρ, ο Ναντέλα ανακοίνωσε ότι η Microsoft είχε προσλάβει τους Άλτμαν και Μπρόκμαν.

Η Microsoft, ο βασικός χρηματοδότης της OpenAI, «θα παραμείνει προσηλωμένη στη συνεργασία με την OpenAI και πιστεύει στα προϊόντα της και την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει να καινοτομεί», έγραψε ο Ναντέλα. Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να «γνωρίσει τον Έμετ Σίαρ και τη νέα ηγετική ομάδα της OpenAI και να συνεργαστεί μαζί τους».

Ο επικεφαλής της Microsoft αναλαμβάνει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εμπορική εξάπλωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, σε μια χρονιά που ήταν επαναστατική για την τεχνολογία.

Η εταιρεία έχει διαθέσει περισσότερα από $10 δισ., σε κεφάλαια και υποδομές, στην OpenAI και η Microsoft έχει ενσωματώσει τα ισχυρά εργαλεία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI στο λογισμικό της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Άλτμαν είχε δηλώσει στους Financial Times ότι σχεδιάζει να αντλήσει περαιτέρω επενδύσεις από τον γίγαντα του Σιάτλ, πέρα από την προηγούμενη δόση χρημάτων, λέγοντας ότι βλέπει έναν «σπουδαίο εταίρο» στη Microsoft.

Όταν η OpenAI ανακοίνωσε την απόλυση του Άλτμαν, την Παρασκευή, οι μετοχές της Microsoft έπεσαν σχεδόν 2%. Με την πρόσληψη των δύο συνιδρυτών της OpenAI, οι οποίοι έχουν ευρεία υποστήριξη από το προσωπικό, η Microsoft είναι πιθανό να αποκτήσει το πάνω χέρι έναντι των ανταγωνιστών που προσπαθούν να προσεγγίσουν ταλαντούχους ερευνητές και μηχανικούς AI της OpenAI.

Αρκετοί εργαζόμενοι της OpenAI, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την πορεία της εταιρείας, ενώ κάποιοι ανακοίνωσαν άμεσα σχέδια αποχώρησης.

#Microsoft #OPENAI #SAM_ALTMAN #GREG_BROCKMAN #τεχνητή_νοημοσύνη #AI
Keywords
Αναζητήσεις
exelixeis-stin-techniti-noimosyni-i-arpagi-tou-altman-apo-ti-microsoft.htm
Τυχαία Θέματα