Έβρος: Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα- Η απάντηση της κυβέρνησης

12:29 2/3/2020 - Πηγή: Reporter

Από την Κυριακή μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου σημειώθηκαν σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη

χώρα.

Τρόφιμα στρατιώτες και αστυνομικούς

Τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι «Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι».

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Έβρου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Την Κυριακή η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο πέντε σημείων μετά τη νέα πολύωρη σύνεδίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτον, αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Δεύτερον, αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

Τρίτον, την άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων μεταναστών μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα

Τέταρτον, αίτημα στη Frontex για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέμπτον, την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή και όχι μόνο... στήριξη

Επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Εκτός από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα σύνορα θα βρίσκονται και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα στέλνουν Γαλλία και ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αποδέχθηκε το αίτημα του Νίκου Δένδια και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

ΈβροςΠροσφυγική κρίσηΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑμεταναστευτικό
Keywords
Τυχαία Θέματα