Ευρωπαϊκή πρόταση για κρατικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης σε επιχειρήσεις

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν σύντομα να χορηγούν δάνεια μειωμένης εξασφάλισης για να ενισχύουν τις οικονομίες που πλήττονται από τον κορονοϊό, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του ζητήματος, καθώς οι αρμόδιες για τις κρατικές ενισχύσεις ρυθμιστικές αρχές χαλάρωσαν για μια ακόμα φορά τους κανόνες ώστε να διευκολύνεται η κρατική στήριξη προς τις επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν αναμένει τώρα feedback από τις 27 χώρες της ΕΕ για την πρόταση, η οποία έρχεται καθώς αρκετά κράτη-μέλη ζήτησαν ένα τέτοιο μέτρο, ανέφεραν οι πηγές.

Η πρόταση

καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια μειωμένης εξασφάλισης με ευνοϊκούς όρους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊόυ, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Θα υπάρξουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στο μπλοκ, τόνισαν οι πηγές.

Το χρέος μειωμένης εξασφάλισης κατηγοριοποιείται χαμηλότερα από το χρέος υψηλής εξασφάλισης στην περίπτωση που μια χρεοκοπημένη εταιρεία πρέπει να πληρώσει τους κατόχους του χρέους. Καθώς θεωρείται υψηλότερου κινδύνου επειδή δεν έχει εξασφάλιση, το χρέος μειωμένης εξασφάλισης έχει υψηλότερα επιτόκια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κομισιόν έχει εγκρίνει διάφορα κρατικά προγράμματα ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν εγγυημένα δάνεια, επιχορηγήσεις, επιδοτούμενους τόκους και βραχυπρόθεσμη πιστωτική ασφάλιση εξαγωγών που προσφέρεται σε εταιρείες που πλήττονται λόγω του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ.

Ευρωπαϊκή ΕνωσηΚΟΜΙΣΙΟΝκορονοιόςδάνεια μειωμένης εξασφάλισης
Keywords
Τυχαία Θέματα