Ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων: Μειωμένο κατά 12,4% το συνολικό ενεργητικό

Εκροές ύψους €278 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατέγραψαν οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και οι Ο.Ε.Ε. για το 2022, έναντι €888 δισ. εισροών του 2021. Παράλληλα, το συνολικό ενεργητικό των Ευρωπαϊκών Συλλογικών Επενδύσεων μειώθηκε κατά 12,4% κάτω από το όριο των €20 τρισ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η EFAMA για την αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη με τις βασικές εξελίξεις του 2022 και στατιστικά στοιχεία Δεκεμβρίου 2022 τονίζεται ότι οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν εκροές ύψους €175 δισ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το 2011 ήταν το προηγούμενο έτος κατά το οποίο

οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εκροές.

Οι Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εκροές ύψους €72 δισ., ή 1,2% του ενεργητικού των μετοχικών Ο.Σ.Ε.Κ.Α στο τέλος του 2021. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδήγησε σε απότομη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και καθαρές εκροές από τους Μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Ωστόσο, οι εκροές αυτές μπορούν να θεωρηθούν μέτριες, δεδομένης της σημαντικής επιδείνωσης του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος.Οι Ομολογιακοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. είχαν τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008. Υπέστησαν καθαρές εκροές ύψους €137 δισ., ή περίπου το 4% του ενεργητικού των ομολογιακών Ο.Σ.Ε.Κ.Α στο τέλος του 2021. Τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε κεφαλαιακές απώλειες για τους ομολογιούχους, ενώ η προσδοκία ότι τα επιτόκια θα συνέχιζαν να αυξάνονται για κάποιο χρονικό διάστημα αποθάρρυνε τους επενδυτές για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.Οι Μικτοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ήταν ο πιο δημοφιλής τύπος μακροπρόθεσμων Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Προσέλκυσαν επενδύσεις ύψους €14 δισ. Η μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των διάφορων κατηγοριών μεριδίων έδωσε στους Μικτούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ένα πτωτικό έτος για τις αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος.Παρά τη δύσκολη χρονιά, οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Χρηματαγοράς, έκλεισαν τη χρονιά με θετικές καθαρές πωλήσεις ύψους €14 δισ. Αυτό ήταν άμεση συνέπεια των καθαρών εισροών ρεκόρ τον Οκτώβριο (€124 δισ.), όταν η χρηματοοικονομική κρίση λόγω LDI (liability-driven investment) στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε τα συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία χρησιμοποιούσαν στρατηγικές παραγώγων LDI να πουλήσουν κρατικά ομόλογα και να μεταφέρουν μεγάλα ποσά μετρητών σε ΑΚΧΑ στερλίνας με έδρα την Ιρλανδία.Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). Οι καθαρές ροές παρέμειναν θετικές (€85 δισ.), χάρη στο χαμηλό κόστος των ETF και την ευελιξία των συναλλαγών.Η ζήτηση των ESG Ο.Σ.Ε.Κ.Α. - SFDR άρθρου 9 παρέμεινε ισχυρή. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία έχουν σαφή στόχο βιωσιμότητας, προσέλκυσαν νέα κεφάλαια ύψους €26 δισ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί διαχειριστές άλλαξαν κατηγορία μεριδίων των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. τους από άρθρο 9 σε άρθρο 8 κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της διευκρίνισης που έκανε η ESMA τον Ιούνιο του 2022 σχετικά με τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα των SFDR Ο.Σ.Ε.Κ.Α. του άρθρου 9. Οι καθαρές πωλήσεις των Ο.Ε.Ε. ήταν αρνητικές για πρώτη φορά (€101 δισ.). Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την απόφαση που έλαβαν αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ολλανδία, και σε μικρότερο βαθμό στη Δανία, να σταματήσουν να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω των Ο.Ε.Ε. και να κάνουν μεγαλύτερη χρήση διαχωρισμένων εντολών λόγω των νέων κανόνων προληπτικής εποπτείας IFR/IFD. Οι καθαρές πωλήσεις των Ο.Ε.Ε. σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέμειναν θετικές και ανήλθαν συνολικά σε €112 δισ.

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους Ο.Σ.Ε.Κ.Α και τους Ο.Ε.Ε, οι οποίοι υπέστησαν καθαρές εκροές ύψους €278 δισ., τόσο υψηλές εκροές δεν έχουν παρατηρηθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το θετικό είναι ότι τα ETF και τα ESG αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9 του SFDR συνέχισαν να προσελκύουν νέα κεφάλαια, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η δυναμική της ζήτησης των επενδυτών είναι σαφώς με τα ETF χάρη στο χαμηλό κόστος και την ευελιξία συναλλαγών τους, και με τα ESG αμοιβαία κεφάλαια λόγω των αναμενόμενων μακροπρόθεσμων οφελών μιας βιώσιμης επενδυτικής προσέγγισης όσον αφορά τον χαμηλότερο κίνδυνο και τον αντίκτυπο ESG.

Οι κύριες εξελίξεις του Δεκεμβρίου 2022 συνοψίζονται ως εξής:

Οι καθαρές πωλήσεις των μακροπρόθεσμων Ο.Σ.Ε.Κ.Α. αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, λόγω των εισροών κεφαλαίων στους Μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. παρά την πτώση των Χρηματιστηριακών αγορών και τα υψηλά επιτόκια προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στους Ομολογιακούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α.

Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και οι Ο.Ε.Ε., κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις ύψους €24 δισ. το Δεκέμβριο, μειωμένες από τα €53 δισ. του Νοεμβρίου.

Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές €16 δισ., έναντι €44 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Οι μακροπρόθεσμοι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (σ.σ. όλες οι κατηγορίες πλην Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις €19 δισ., από €1 δισ. το Νοέμβριο. Οι Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους €7 δισ., αυξημένες από το €1 δισ. εκροών του Νοεμβρίου.Οι Ομολογιακοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν αυξημένες καθαρές πωλήσεις ύψους €16 δισ., από €8 δισ. τον προηγούμενο μήνα.Οι Μικτοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν εκροές ύψους €4 δισ., από €6 δισ. το Νοέμβριο.Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Χρηματαγοράς κατέγραψαν καθαρές εκροές ύψους €3 δισ., από τα €43 δισ. εισροών του Νοεμβρίου.

Οι Ο.Ε.Ε. κατέγραψαν εισροές ύψους €8 δισ. το Δεκέμβριο, από €9 δισ. το Νοέμβριο. Το συνολικό ενεργητικό των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και Ο.Ε.Ε. στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 2,6% στα €19.139 δισ.

Συλλογικές επενδύσειςΑγοράενεργητικό
Keywords
Τυχαία Θέματα