Ευρωαγορές: Στασιμότητα και απώλειες με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
Οι πτωτικές τάσεις κερδίζουν έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές, παρ’ όλο που τα χρηματιστήρια άνοιξαν αρχικά σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τα εταιρικά αποτελέσματα, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο εμπόριο και τις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά το άνοιγμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται με απώλειες της τάξης του 0,38% στις 535,26 μονάδες, εξαλείφοντας τα κέρδη
Από τους βασικούς δείκτες, ο μόνος που κατορθώνει να μείνει στα «πράσινα», αλλά με ανεπαίσθητα κέρδη, είναι ο βρετανικός FTSE, οποίος ενισχύεται κατά 0,02% στις 8.597,66 μονάδες και θέτει τις βάσεις για να επεκτείνει το ανοδικό του σερί. Σημειώνεται ότι ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε νέο ρεκόρ για το μεγαλύτερο σε διάρκεια σερί ημερήσιων κερδών την Παρασκευή (30/4), ενώ χθες (Δευτέρα, 5/5) οι χρηματαγορές του Λονδίνου είχαν παραμείνει κλειστές, λόγω αργίας.
Από την άλλη, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,52% στις 7.688 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,90% στις 13.125 μονάδες.
Στην περιφέρεια, η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, αφού ο ισπανικός ΙΒΕΧ χάνει 0,05% στις 38.390 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,27% στις 38.375 μονάδες. Μόνον ο PSI Πορτογαλίας καταφέρνει, μέχρι στιγμής, να κρατήσει οριακά τα πρόσημο, με κέρδη 0,04% στις 7.002,42 μονάδες.
Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, το θετικό κλίμα της περασμένης εβδομάδας, που ενισχύθηκε από τις δηλώσεις του Πεκίνου περί πρόθεσης για έναρξη συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, δείχνει να έχει χάσει πλέον τη δυναμική του, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις επανέρχεται στο προσκήνιο.
Η απουσία συγκεκριμένων εξελίξεων ή συμφωνιών έχει οδηγήσει τους επενδυτές ξανά σε στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας. Επιπλέον, τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως εντός δύο εβδομάδων θα επιβάλει δασμούς στις φαρμακευτικές εισαγωγές, μια απειλή που πλήττει άμεσα έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τα βλέμματα των αγορών στρέφονται επίσης στην πρώτη συνεδρίαση της Federal Reserve μετά την ανακοίνωση περί ανταποδοτικών δασμών στις αρχές Απριλίου. Παρότι δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, οι νέες προβλέψεις που θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο ενδέχεται να επηρεάσουν τη στάση της Fed, ειδικά καθώς θα αποσαφηνίζεται η επίδραση των νέων εμπορικών πολιτικών.
Παράλληλα, συνεδριάσεις για τη νομισματική τους πολιτική έχουν προγραμματίσει εντός της εβδομάδας και η Τράπεζα της Αγγλίας, η Norges Bank στη Νορβηγία, καθώς και η Riksbank στη Σουηδία.
Με φόντο αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν κυρίως ανοδικά, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις εμπορικές εξελίξεις μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της περιοχής.
Στη Wall Street τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν νωρίς την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς στις αρχές Απριλίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 τρεμόπαιξαν κάτω από το 0,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones σημείωσαν πτώση μόλις 26 μονάδων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq-100 διολίσθησαν κατά 0,35%.
#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #Stoxx_600 #FTSE #MIB #ibex #μετοχές #Τραμπ #δασμοί #Κίνα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- O οίκος Moody’s αναβάθμισε σε A3 την Τράπεζα Κύπρου
- Σαράντης: Σταθερές πωλήσεις και αύξηση 8,7% στα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2025
- Γερμανία: Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία στην Bundestag για την εκλογή Μερτς ως καγκελαρίου
- Moody’s: Αναβάθμισε σε Α3 την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου
- FT: «Ο Υμηττός μπορεί να είναι ο επόμενος» – Στο στόχαστρο της κλιματικής κρίσης η Αθήνα – Τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς
- Ψυχρολουσία 6 ψήφων για τον Μερτς: Δεν εκλέχθηκε καγκελάριος στην πρώτη ψηφοφορία
- Κατερίνα Νταλιάνη: «…είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και χειραφέτησης…»
- ΔΑΑ: Αυξημένη κατά 9% η επιβατική κίνηση τον Απρίλιο
- Τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΝ Σταύρου Παπασταύρου με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ Eli Cohen
- Τρεις νεκροί από ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ – 105 drones κατέστρεψε η Ρωσία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Δομική Κρήτης: Έσοδα €15,6 εκατ.- EBITDA €1,3 εκατ. το 2024
- Ινδία: Θαλάσσιο εμπάργκο στο Πακιστάν- Η κρίση μεταφέρεται στη θάλασσα
- ΔΑΑ: Άνοδος 10,6% στην επιβατική κίνηση στο τετράμηνο
- Εκνευρισμός εντός ΝΔ για τα πανεπιστήμια: «Καρφιά» στον Χρυσοχοΐδη
- ΔΥΠΑ- Θεσσαλία: Πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας με επιχορήγηση €22.500
- Ευρωαγορές: Στασιμότητα και απώλειες με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
- Οnline delivery: Mega Deal $3,9δισ.- Η DoorDash εξαγοράζει την Deliveroo

- Τελευταία Νέα Reporter
- Ευρωαγορές: Στασιμότητα και απώλειες με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
- Οnline delivery: Mega Deal $3,9δισ.- Η DoorDash εξαγοράζει την Deliveroo
- Εκνευρισμός εντός ΝΔ για τα πανεπιστήμια: «Καρφιά» στον Χρυσοχοΐδη
- Ινδία: Θαλάσσιο εμπάργκο στο Πακιστάν- Η κρίση μεταφέρεται στη θάλασσα
- ΔΑΑ: Άνοδος 10,6% στην επιβατική κίνηση στο τετράμηνο
- Δομική Κρήτης: Έσοδα €15,6 εκατ.- EBITDA €1,3 εκατ. το 2024
- ΔΥΠΑ- Θεσσαλία: Πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας με επιχορήγηση €22.500
- Μειώσεις φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια- Τα δύο σενάρια
- Titan America: Αυξημένα λειτουργικά και καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο
- Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανάδυση προς τις 1750 μονάδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έσχες; Πόθεν; Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Τι προσέχουμε πρωτίστως – Οι άνθρωποι απλά δεν παίζονται!
- Γερμανία: Απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος ο Φρίντριχ Μερτς στην πρώτη ψηφοφορία
- Συναντήσεις Μακρόν με Μερτς και Τουσκ
- Αυτοκινητόδρομος Ε65: Στο 72,77% η κατασκευαστική πρόοδος του βόρειου τμήματος από την ΤΕΡΝΑ
- Moody’s: Aναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου σε «A3» - Σταθερό το outlook
- «Πιθανός μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια» ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, σύμφωνα με δημοσκόπηση
- Ελευθέριος Βενιζέλος: Αυξημένη κατά 9% η επιβατική κίνηση τον Απρίλιο 2025 – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία
- Η Ayvens επεκτείνει τη συνεργασία της με την BYD σε Ελλάδα και 6 ευρωπαϊκές χώρες
- Η δευτερογενής αγορά οίνου γράφει ρεκόρ καθώς οι αγοραστές ξεφεύγουν από Μπορντό και Βουργουνδία
- Βατικανό: Τηλεπικοινωνιακό «σιωπητήριο» ενόψει κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα