Εταιρικά ομόλογα: 4,025 δισ. ευρώ αντλήθηκαν το 7μηνο του 2021

Η αγορά των εταιρικών ομολόγων φαίνεται να αντικαθιστά τη παραδοσιακή αγορά της αύξησης κεφαλαίων με μετρητά στο Χρηματιστήριο, αφού αναδεικνύεται η νέα δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων για εισηγμένες και μη εταιρίες, αφού τη φετινή χρονιά σημειώνεται νέο ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων και ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο 7ος μήνας.

Από τις αρχές Μαρτίου , μέχρι σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, από διεθνείς επενδυτές και την ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων έχουν αντληθεί συνολικά κεφάλαια 4,025 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα σχεδιάζονται τουλάχιστον

ακόμη 3 νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που αναμένεται να ανεβάσουν το πήχη άντλησης κεφαλαίων στα 4,5 δις ευρώ.

Η Πειραιώς Financial Holdings μέσω έκδοσης ομολόγου Αdditional Tier 1 άντλησε 600 εκατ. ευρώ, η Eurobank με τη σειρά της άντλησε 500 εκατ ευρώ με ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και η Costamare προχώρησε στην άντληση 100 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Έσοδα από πράσινα ομόλογα έχουν αντλήσει η Mytilineos 500 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ στις 11 και 22 Μαρτίου είχε αντλήσει 2 ομόλογα 650 εκατ. και 125 εκατ. ευρώ ενώ άνοιξε χθες νέο βιβλίο προσφορών για πράσινο ομόλογο στοχεύοντας στην άντληση 350 εκατ. ευρώ. Επίσης η Alpha Συμμετοχών και Εργασιών στις 5 Μαρτίου άντλησε 500 εκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες εκδόσεις του τρέχοντα μήνα ήταν της Motor Oil που μέσω της έκδοσης πράσινου ομολόγου άντλησε 400 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί αύριο 14 Ιουλίου η έναρξη των εγγραφών για το εταιρικό ομόλογο της Prodea που στοχεύσει την άντληση 300 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, η ελληνική οικονομία χρηματοδοτείται αυτή τη περίοδο από εγχώρια και διεθνή κεφάλαια που αγγίζουν τα 4 δις. ευρώ. Το νέο τεστάρισμα, λοιπόν, της ελληνικής αγοράς είναι σημαντικό εγχείρημα δεδομένου ότι, στις αγορές ομολόγων συμμετέχουν σοβαρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τα οποία χρηματοδοτούν κατά τεκμήριο επιχειρήσεις που διαθέτουν ιστορικό πιστοληπτικής ικανότητας στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, η διεθνής τάση και ζήτηση για τα πράσινα ομόλογα ( Eurobonds) είναι δεδομένη έχει φθάσει στο απώτατο σημείο.

Ποια εταιρικά ομόλογα ακολουθούν

Μετά την πλήρη επιτυχία του πρώτου ναυτιλιακού ομολόγου στο ελληνικό χρηματιστήριο από την Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, αναμένεται να ακολουθήσει η Capital Maritime & Trading, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η Capital Maritime & Trading είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έχει στη θάλασσα 80 πλοία, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα της. Οι αρχικές διαδικασίες προετοιμασίας της έκδοσης του ομολόγου της Capital έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες, ενώ η έκδοση δρομολογείται για το προσεχές φθινόπωρο.

Ομόλογο ( Eurobond ), ύψους 300 εκατ. ευρώ θα εκδώσει το σχήμα Oak Tree – Sani ( Ikos ) στα ξενοδοχεία δηλαδή το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oak Tree και η Οικογένεια Α. Ανδρεάδη οι οποίοι έχουν συστήσει το σχήμα Ikos και έχουν επενδύσει με ανακαινίσεις ή κατασκευές νέων ξενοδοχείων στην Ελλάδα ( Χαλκιδική, Κέρκυρα κα ). Στο σχήμα συμμετέχουν και επενδυτικά κεφάλαια της Goldman sachs.

Τέλος προς μια μικρότερη ομολογιακή έκδοση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στην ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων θα προχωρήσει η εισηγμένη Fourlis. Η εταιρεία, όπως ήδη ανακοίνωσε προετοιμάζει την απόσχιση ακινήτων καθώς προετοιμάζει και την είσοδο εταιρείας ακινήτων ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

εταιρικά ομόλογα2021
Keywords
Τυχαία Θέματα