Ερωτηματικά για τη μετάβαση στη ναυτιλία με ενέργεια LNG

Το 2030, η ναυτιλιακή βιομηχανία της Ευρώπης θα χρειαστεί πάνω από 6,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο στόλο πλοίων που κινούνται με φυσικό αέριο – αρκετά για να τροφοδοτήσουν 7 εκατομμύρια σπίτια – όπως δείχνει η μελέτη Μεταφορών και Περιβάλλοντος (T&E).

Η T&E, μια ευρωπαϊκή ομπρέλα για μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και του περιβάλλοντος, έχει χαρακτηρίσει τη μετάβαση στο LNG ως ανεύθυνη σε περιόδους ενεργειακής

κρίσης. «Καθώς οικογένειες σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, η ναυτιλιακή βιομηχανία αναζητά νέους τρόπους για να καίει φυσικό αέριο. Μέχρι το 2030, σχεδόν το ένα τέταρτο της ναυτιλίας της Ευρώπης θα μπορούσε να λειτουργεί με LNG σε μια εποχή που θα έπρεπε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα. Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί », δήλωσε η Constance Dijkstra της T&E.

Καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία και πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί πιέζουν για το LNG ως «καθαρή» εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά καύσιμα, η νέα μελέτη από την T&E προειδοποιεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης θα πρέπει επίσης να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάβαση στη ναυτιλία με ενέργεια LNG στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η ανάλυση της T&E δείχνει ότι πάνω από 200.000 νοικοκυριά θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με το αέριο που απαιτείται για την τροφοδοσία του σημερινού στόλου πλοίων που κινούνται με LNG. Με το LNG να τροφοδοτεί το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της ναυτιλίας της ΕΕ το 2030 , ο αριθμός των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί στα 7 εκατομμύρια – αρκετά για να θερμάνει όλα τα σπίτια στο Βέλγιο ή τη Σουηδία. Η αποτροπή της απορρόφησης φυσικού αερίου στη ναυτιλία πρέπει να γίνει τώρα, λέει η T&E, προτού όλα τα τμήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας πέσουν στην παγίδα του φυσικού αερίου.

«Σήμερα, τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν LNG αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των πλοίων που κινούνται με LNG, αλλά άλλοι τύποι πλοίων δελεάζονται από την επιλογή αερίου. Το 2018, ναυπηγήθηκαν μόνο επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων LNG. Αυτός ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί το 2022 με 171 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων LNG σε παραγγελία σε όλο τον κόσμο σήμερα».

Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και μπορεί να αυξήσει τις φιλοδοξίες για το κλίμα της πρότασης FuelEU Maritime της ΕΕ – του κύριου νόμου της ΕΕ για εναλλακτικά καύσιμα για τη ναυτιλία.

Αυστηρότεροι στόχοι μείωσης της έντασης των αερίων του θερμοκηπίου από το 2035 και μετά θα συντομεύσουν τη διάρκεια ζωής της συμμόρφωσης των πλοίων που κινούνται με ορυκτό LNG, όπως πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου. Οι ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν επίσης υπέρ μιας εντολής 2% για πράσινα καύσιμα με βάση το υδρογόνο – το πρώτο του είδους του.

Η T&E καλεί τα όργανα της ΕΕ να εφαρμόσουν αυτές τις προτάσεις σε νόμο για να ξεκινήσει η καθυστερημένη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας .

Η Constance Dijkstra κατέληξε: «Με τις προμήθειες φυσικού αερίου τόσο περιορισμένες και τις τιμές τόσο υψηλές, απλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ναυτιλιακές εταιρείες να στραφούν στο φυσικό αέριο. Δεν είναι καν καλό για το κλίμα. Η ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για την προώθηση του ορυκτού αερίου στη ναυτιλία και να προωθήσει τα πράσινα καύσιμα με βάση το υδρογόνο . "

LNGΝΑΥΤΙΛΙΑΠλοίακαύσιμο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερωτηματικά, LNG,erotimatika, LNG