Εργαζόμενοι: Για ποιους εκκρεμεί η πληρωμή των 534 ευρώ

Τελευταία ευκαιρία είναι, σήμερα, Τετάρτη για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από τον κορονοϊό να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αναλυτικά, μέχρι σήμερα, 10 Ιουνίου, έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις που θέλουν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων για τους εργαζομένους. Οι τελευταίοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε νέα

υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Η σχετική ανακοίνωση του ΠΣ Εργάνη αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπάγονται στις κατηγορίες «κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο ή επαναλειτουργούσες ή πληττόμενες βάσει ΚΑΔ» δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών για παράταση αναστολών δύνανται να τις υποβάλλουν έως και 10/6/2020.

Ποιες πληρωμές εκκρεμούν

Ταυτόχρονα, σήμερα, λήγει και η προθεσμία πληρωμών για το επίδομα σε επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για όλο τον Μάιο. Οι πληρωμές για αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει από τις 5 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι δικαιούνται ολόκληρη την αποζημίωση ειδικού σκοπού που αντιστοιχεί στα 534 ευρώ.

Από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τα ποσά που αναλογούν σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν μέσα στον Μάιο και διέκοψαν την αναστολή εργασίας. Το ποσό θα καθοριστεί ξεχωριστά για κάθε περίπτωση ανάλογα με τον αριθμό των ημερών κατά των οποίων η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή.

Όσον αφορά τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, το επίδομα θα πληρωθεί πιθανότατα μετά τις 11 Ιουνίου.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, μέχρι και χθες, Τρίτη, το συγκεκριμένο επίδομα εκκρεμούσε για 700.000 εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή σύμβαση εργασίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Νέος γύρος ενισχύσεων

Σημειώνεται ότι αναμένεται νέος γύρος οικονομικής ενίσχυσης επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την πλατφόρμα myBusinessSupport να ξανανοίγει τις επόμενες ημέρες.

Οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) υπολογίζεται να πάρουν την ενίσχυση των 534 ευρώ, ολόκληρο ή αναλογικά για τις ημέρες που δεν λειτούργησαν, μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Χαρά Κάνδηλα

αποζημίωση ειδικού σκοπούμέτρα στήριξηςκορονοιόςΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣεργαζόμενοι
Keywords
Τυχαία Θέματα