Έρευνα ΕΚΤ: Οι καταναλωτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού

13:39 7/2/2023 - Πηγή: Reporter

Συνεχίζουν να ανησυχούν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη για την πορεία του πληθωρισμού, αφού σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι εκτιμήσεις τους καταγράφουν περαιτέρω άνοδο.

Ειδικότερα, η έρευνα της ΕΚΤ για τον Δεκέμβριο του 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, δείχνει ότι οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν πως ο πληθωρισμός τα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσει το 3% έναντι 2,9% που έδειχνε παρόμοια έρευνα του Νοεμβρίου.

Όσον

αφορά στο επόμενο δωδεκάμηνο, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό παρέμειναν στο 5%, όπως και τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,5% για τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50%.

Μάλιστα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική μας τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε την επακόλουθη πορεία της νομισματικής μας πολιτικής».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό, μειώνοντας τη ζήτηση, ενώ θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των πληθωριστικών προσδοκιών.

ΕΚΤπληθωρισμόςκαταναλωτεςΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα