Έπρεπε να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη – Τι λένε τα οικονομικά thinktank της Ευρώπης

Η βόμβα του δημοψηφίσματος, ακόμη και εάν παραμείνει στα πλαίσια της «απειλής» στέλνει την ευρωζώνη σε νέα κρίση, λένε Ευρωπαίοι οικονομολόγοι.

O Γ. Παπανδρέου βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση τόσο από το ίδιο του το κόμμα για να αποχωρήσει όσο και από την αντιπολίτευση να κηρύξει νέες εκλογές, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Sarasin, Jan Poser, και προσθέτει πως με την απειλή του δημοψηφίσματος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, βάζει ένα πολυ μεγάλο και πολύ επικίνδυνο στοίχημα. Αντιμέτωπος με την επιλογή, default ή πακέτο διάσωσης, θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός θα του δώσει την στήριξη, όμως οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί. Για να σώσει τον εαυτό του, ο κ. Παπανδρέου είναι ξεκάθαρα έτοιμος να στείλει τους Έλληνες στην άβυσσο και να τους αφήσει να πάρουν μία ιδέα των πιθανών συνεπειών της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, τονίζει ο οικονομολόγος.


Για μία ακόμη φορά γίνεται προφανές το πόσο μεγάλο λάθος ήταν το να μην εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη στο ξεκίνημα όλης αυτής της κρίσης, τονίζει ο καθηγητής και πρόεδρος του τoυ think tank Bavarian Financial Centre, Wolfgang Gerke.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, Mohamed El-Erian, η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκτός του ότι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, βάζει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε ότι αφορά τις εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα.


To ελληνικό δημοψήφισμα είναι η απόλυτη ένεση νευρικότητας στις αγορές, κανείς δεν το είχε προβλέψει και το αποτέλεσμα θα είναι η επιδίνωση της κρίσης και η εκτόξευση της αβεβαιότητας στα ύψη, τονίζεε ο επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς συναλλάγματος της BNP Ρaribas, κ. Steven SayWell.


To δημοψήφισμα είναι μία πολύ κακή ιδέα σε μία πολύ κακή χρονική στιγμή, υπογραμμίζει ο επικεφαλής θεσμικών χαρτοφυλακίων της Assya Capital, κ. Lionel Jardin. To ράλι τελείωσε, σημειώνει χαρακτηριστικά.


Εντυπωσιακή και θαρραλέα χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή του Γ. Παπανδρέου ο Joerg Rocholl, Πρόεδρος του European School of Management and Technology, επισημαίνοντας πως είναι πολύ πιθανό πλέον να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση όπου η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης πια.


Εάν οι Έλληνες πουν «Όχι» αυτό σημαίνει αυτομάτως πτώχευση, υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Merk Finck, Josef Kaesmeier. Έχουμε φτάσει πια στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι εάν κάποιος δεν θέλει να είναι πια μέλος του κλαμπ του ευρώ, μπορεί να φύγει.

Κ.Ε.


Keywords
Τυχαία Θέματα