Επιβεβαιώνονται οι ρωσοαμερικανικές επαφές στην Άγκυρα- Συνάντηση μυστικών υπηρεσιών

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, συναντάται με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, στην Άγκυρα, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να «επικοινωνήσουν με τη Ρωσία για τη διαχείριση του κινδύνου» και να συζητήσουν τις περιπτώσεις «άδικα κρατούμενων πολιτών των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο CNN.

«Ήμασταν πολύ ανοιχτοί

σχετικά με το γεγονός ότι έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, ειδικά των πυρηνικών και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο εκπρόσωπος. «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπιλ Μπερνς βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ήταν επίσης σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του για να τους προειδοποιήσει για τις συνέπειες σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Μπερνς «δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις».

«Δεν συζητά επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταφέρει μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης στη στρατηγική σταθερότητα. Θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των αδίκως κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ουκρανία για τη συνάντηση πριν από το ταξίδι του Μπερνς.

«Εμμένουμε σταθερά στη θεμελιώδη αρχή μας: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος.

Το ρεπορτάζ του CNN έρχεται να επιβεβαιώσει ουσιαστικά αυτό του Reuters που έκανε λόγο για ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στην Άγκυρα, παρουσία του Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διεθνών πληροφοριών.

Καθοριστικός ο ρόλος του Μπερνς

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε τον Μπερνς πολλές φορές τον περασμένο χρόνο για συνομιλίες με τους Ρώσους, χρησιμοποιώντας τον βετεράνο διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία ως βασικό ενδιάμεσο καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας συνέχισαν να κλονίζονται. Ο Μπερνς στάλθηκε στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, για να προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για τις συνέπειες μιας εισβολής.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ναρίσκιν σχετικά με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Οι συζητήσεις αποτελούν επίσης μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα, εν μέσω κρυφών απειλών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

CIAΗΠΑΡωσίαΟυκρανίαΑΓΚΥΡΑσυνομιλίεςμυστικές υπηρεσίες
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα