Επίτροπος Γκάμπριελ: Ναι, ψάχνουμε τον Covid και στα αστικά λύματα

Προκληθείσα από ερώτηση του Πορτογάλου ευρωβουλευτή της Ομάδας της Αριστεράς João Ferreira, η αρμόδια Επίτροπος Gabriel, «ομολογεί», σε σημερινή της απάντηση ότι, σε επίπεδο ΕΕ και για την αντιμετώπιση περαιτέρω εστιών COVID-19, πραγματοποιούνται δειγματοληψίες σε αστικά λύματα για την παρακολούθηση καταλοίπων του κορονοϊού!

Αναφέρει, μάλιστα, ότι στην εργασία αυτή, που πραγματοποιείται, στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης της ΕΕ, περιλαμβάνονται 17 χώρες, για έρευνες σε 90 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη!

Στην

ερώτηση του, ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της τόνιζε ότι, με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η επιδημιολογία με βάση τα λύματα έγινε όλο και πιο σημαντική και αποκάλυπτε ότι:

- «Προκειμένου να παρακολουθηθεί η εξέλιξη της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με την παρουσία γενετικού υλικού από τον ιό SARS-CoV-2 σε υπονόμους σε διάφορες τοποθεσίες, σε μια προσπάθεια να μπορέσουν οι ερευνητές να εντοπίσουν πότε εμφανίζεται ένα ξέσπασμα της πανδημίας και να το παρακολουθήσουν, καθιστώντας δυνατή τη σχεδίαση, τη συναρμολόγηση και την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση των ουσιωδών μέτρων δημόσιας υγείας».

Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι, στην Πορτογαλία, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτο Abel Salazar έχει πραγματοποιήσει αυτήν την έρευνα στις εκβολές του Douro. Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου, με την οποία επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του Πορτογάλου ευρωβουλευτή.

Απάντηση Επιτρόπου Ms Gabriel (20 Οκτωβρίου 2020)

«Η Επιτροπή αναγνωρίζει την επιδημιολογία των λυμάτων ως σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 σε κοινότητες.

Η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2020, στην οποία καθορίζονται συγκεκριμένα σημεία δράσης για τους προσεχείς μήνες για την αντιμετώπιση περαιτέρω εστιών COVID-19 .

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της δημόσιας υγείας, συμπεριλήφθηκε η ανάγκη διεξαγωγής δειγματοληπτικής εκστρατείας σε αστικά λύματα για την παρακολούθηση καταλοίπων COVID-19. Η εργασία αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης ομπρέλας της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος περιλαμβάνει 17 χώρες και 90 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη.

Επιπλέον, πληροφορίες, βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες στο πλαίσιο του COVID-19 κοινοποιούνται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μέσω της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ (HSC) . Ένας άλλος μηχανισμός για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών είναι το Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και απόκρισης (EWRS), το οποίο είναι ένα εμπιστευτικό σύστημα υπολογιστή που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν την ανταπόκριση.

Η δεύτερη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για καινοτόμες και ταχείες προσεγγίσεις που σχετίζονται με την υγεία, για την άμυνα κατά του COVID-19 περιλάμβανε μια πρόσκληση για δράσεις καινοτομίας σχετικά με τα συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και την ανάλυση δεδομένων, για να μην εξαπλωθεί ο ιός σε κοινότητες. Ωστόσο, αυτές οι πτυχές δεν εξετάστηκαν στις προτάσεις που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού για χρηματοδότηση. Περαιτέρω έρευνα σχετικά με την εξάπλωση του ιού που σχετίζεται με περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας, το Horizon Europe».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Μαρίγια ΓκαμπριέλJoão FerreiraHorizon EuropeκορονοιόςκατάλοιπαδειγματοληψίεςCOVID 19
Keywords
Τυχαία Θέματα