Επίσημο: Μέχρι τέλος Ιουλίου οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

22:16 6/6/2020 - Πηγή: Reporter

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συμφώνησαν το Σάββατο να παρατείνουν τις περικοπές των σχεδόν 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παραγωγή τους μέχρι το τέλος του Ιουλίου, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Οι υπουργοί του Οργανισμού και οι ομόλογοι τους από άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως

η Ρωσία, συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη σήμερα να επεκτείνουν τις περικοπές με στόχο να περιορίσουν την πλεονάζουσα παραγωγή που οδήγησε στην εκτίναξη των αποθεμάτων όταν η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ΟΠΕΚ+ ζήτησε επίσης από χώρες όπως η Νιγηρία και το Ιράκ, που είχαν υπερβεί την ποσόστωση τον Μάιο και τον Ιούνιο, να αντισταθμίσουν αυτήν την αύξηση στην παραγωγή τους κάνοντας επιπρόσθετες περικοπές από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το εν λόγω αίτημα είχε φέρει στη δημοσιότητα πριν την τηλεδιάσκεψη το Reuters, το οποίο είχε στα χέρια του το προσχέδιο διακήρυξης.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων

Η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei στο Twitter. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια γενναία απόφαση» σε μια «συλλογική προσπάθεια που αξίζει τον έπαινο από όλες τις χώρες που συμμετέχουν».

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι στην αγορά. Ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Mohamed Arkab, ο νυν πρόεδρος του ΟΠΕΚ, προειδοποίησε τους συμμετέχοντες ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα εκτιναχθούν στα 1,5 δισ. βαρέλια στα μέσα του τρέχοντος έτους. «Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας», δήλωσε ο Arkab. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παραμένουν τρομακτικές».

Από την πλευρά του ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman, αναγνώρισε ότι «όλοι έχουμε κάνει θυσίες για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα».

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak χαρακτήρισε επίσης τον Απρίλιο «τον χειρότερο μήνα στην ιστορία» για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

ΟΠΕΚ ΡωσίαΑλεξάντερ ΝόβακΗνωμένα Αραβικά ΕμιράταΣαουδική ΑραβίαAbdulaziz bin SalmanΑλγερίαΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα