Επιδοτήσεις ρεύματος: Περισσότερο στοχευμένες, λιγότερο οριζόντιες για το Φεβρουάριο

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πλάνο των επιδοτήσεων για το Φεβρουάριο.

Οι ανακοινώσεις, πάντως, αναμένεται, με βάση πληροφορίες, να έχουν ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Στο φόντο της μεγάλης πτώσης που ανακοίνωσαν για τα τιμολόγια ρεύματος οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των πιέσεων τόσο της Κομισιόν όσο και άλλων διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κτλ) για αναίρεση των όποιων «οριζόντιων» δράσεων στήριξης

αλλά και την παράλληλα προώθηση πιο στοχευμένων μέτρων, σταθμίζεται η σημαντική μείωση των επιδοτήσεων για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.

Ήδη, βέβαια, το προηγούμενο Eurogroup έχει, με απόφασή του, επισημάνει στο φόντο και της επιστροφής σε καθεστώς δημοσιονομικής κανονικότητας την ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντια μέτρα, ώστε παράλληλα να δίνεται κι ένα στίγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Βέβαια, τόσο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει οριζόντια προσέγγιση στις επιδοτήσεις. Προέταξαν, δε, τις κλιμακώσεις στις επιδοτήσεις αλλά και την ύπαρξη του κοινωνικού τιμολογίου, όπου η ενίσχυση είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, το ότι πάνω από τις 500 KWh υπάρχει ακόμη μια ισχυρή στήριξη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Βρυξελλών.

Ωστόσο, με δεδομένο και το ότι οι χρεώσεις των παρόχων του Φεβρουαρίου είναι χαμηλές, σε προπολεμικά σχεδόν επίπεδα, μειώνονται συνολικά και οι ανάγκες για επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Έτσι, δεν αποκλείεται μια σημαντική αλλαγή στις μεγάλες καταναλώσεις.

Εκτιμάται, δε, ότι θα είναι μειωμένες, συνολικά, τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αναλογικά, δηλαδή, με την πτώση στις χρεώσεις των παρόχων για το Φεβρουάριο, που είναι μειωμένες σε ποσοστά που φτάνουν και το 60%. Για τις χαμηλές καταναλώσεις ουσιαστικά προβλέπεται μια επιδότηση ανά κιλοβατώρα περίπου 4 λεπτών, καθώς πάγιος στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρεί τα τελικά τιμολόγια προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε επίπεδα μεταξύ των 15-17 λεπτών/KWh. Πάντα με εξαίρεση το κοινωνικό τιμολόγιο.

Οι τιμές για το Φεβρουάριο

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ανακοινώθηκαν τιμές με μεγάλο «ψαλίδι» πέριξ των 18 - 20 λεπτών την κιλοβατώρα.

Αναλυτικά, σε σχέση με τα τιμολόγια η ΔΕΗ για κατανάλωση ως 500 KWh τον μήνα έδωσε τιμή στα 19,9 λεπτά/KWh, έναντι 48,9 λεπτώ/KWh του Ιανουαρίου. ‘Άνω των 500KWhη χρέωση διαμορφώνεται 21,1 λεπτά/KWh από 50,1 λεπτά τον Ιανουάριο.

To Οικιακό Energy Save της Protergia έφτασε στα 18,8 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας (24,8 λεπτά/KWh χωρίς την έκπτωση), ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Το πρόγραμμα Prime της NRG δίνει 22 λεπτά/KWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Το τιμολόγιο της Ηρων κατεβαίνει στα 20,72 λεπτά/KWh, συμπεριλαμβανομένης έκπτωσης συνέπειας 20% στο πρόγραμμα GenerousHome. Στο φθηνότερο πρόγραμμά SolarGeneroursHome η τιμή διαμορφώνεται στα 14,45 λεπτά/KWh μαζί με την έκπτωση συνέπειας ( 17 λεπτά χωρίς την έκπτωσης).

Επίσης, η Elpedison ανακοίνωσε 16,7 λεπτά/ΚWh για τις εμπρόθεσμες πληρωμές ανεξάρτητα από την κατανάλωση (19,5 σεντς/Kwh χωρίς έκπτωση).

Το πρόγραμμα Zero της WATT & VOLT διαμορφώνεται στα 24,5 λεπτά/Kwh, επίσης ανεξάρτητα από την κατανάλωση, το τιμολόγιο της Ζενίθ στα 19,49 λεπτά/Kwh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Η Φυσικό Αέριο Ελλάδος θυγατρική της ΔΕΠΑ διαθέτει το Οικιακό ΜΑΧΙ Free BASIC στα 18,8 λεπτά/kWh με την έκπτωση συνέπειας και 25,10 χωρίς την έκπτωση.

Οι τιμές σήμερα

Πάντως πριν κλείσει ο Ιανουάριος, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 191,43 ευρώ/MWh,παραμένοντας μεν η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τη μέση τιμή του Δεκεμβρίου που είχε διαμορφωθεί στα 280 ευρώ/MWh.

Στο μεταξύ στα 194,69 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 24/1/2023. Περίπου στα 200 ευρώ/ΜWh κινούνται και οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη, με τις Σκανδιναβικές χώρες να είναι στα επίπεδα των 107 - 131 ευρώ, τη γειτονική Βουλγαρία και Ρουμανία στα 159 ευρώ περίπου και την Ιβηρική στα 87,45 ευρώ/MWh..

Στην Ελλάδα η τιμή αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 7,4%, το φυσικό αέριο 28,6% τα υδροηλεκτρικά 14,7% οι εισαγωγές 29,4% και οι ανανεώσιμες 16,9%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 2,872 MWh και οι εισαγωγές στις 40,948 MWh.

Γιώργος ΑλεξάκηςΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΕνέργεια
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα