Επενδυτικοί οίκοι: Νέα πτώση στις αγορές το α'εξάμηνο του 2023

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, καθώς και η αυστηρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ανησυχιών και το 2023 και καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των χρηματιστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα καταγραφεί νέα πτώση στις αγορές.

Βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg,

στην οποία συμμετείχαν 22 αναλυτές, η μέση τιμή-στόχος θέλει τον S&P 500 να κλείνει το 2023 στις 4.078 μονάδες, δηλαδή περίπου 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στη χείριστη των περιπτώσεων, ο δείκτης μπορεί να υποχωρήσει 11%, ενώ στην πιο αισιόδοξη περίπτωση να κινηθεί ανοδικά 24%.

Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Morgan Stanley και Goldman Sachs, προειδοποιούν ότι οι μετοχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέα πτώση το πρώτο εξάμηνο, ωστόσο το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να είναι θετικό, όταν η Federal Reserve σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετώπισαν οι χρηματιστηριακές αγορές φέτος δεν έχουν τελειώσει και αυτό με κάνει νευρικό σχετικά με τις προοπτικές, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο», δήλωσε στο Bloomberg ο Mislav Matejka, της JP Morgan.

Η ομάδα της JP Morgan εκτιμά ότι ο S&P 500 θα πέσει και πάλι προς τα χαμηλά του 2022. Στο χειρότερο σημείο του φέτος, τον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει 25% στις 3.577 μονάδες.

ΑγορέςΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα