Εγγραφο ΟΗΕ: «Συνεργάτες» και αντιφρονούντες στο στόχαστρο των Ταλιμπάν

Σε έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτεται ότι οι Ταλιμπάν κάνουν περισσότερο εντατικούς τους ελέγχους τους ούτως ώστε να εντοπίσουν πολίτες οι οποίοι «συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους».

Το συγκεκριμένο εμπιστευτικό έγγραφο, τμήμα του οποίου κοινοποίησε το BBC και το οποίο συνέταξε

το «Norwegian Centre for Global Analyses», ένας οργανισμός ο οποίος τροφοδοτεί τα Ηνωμένα Εθνη με εμπιστευτικές πληροφορίες, σημειώνει:

«Οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν ή και απειλούν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν μέλη οικογενειών και συγγενείς ατόμων που θεωρούνται στόχοι, παρεκτός εάν αυτοί παραδοθούν στους μαχητές».

Το ίδιο έγγραφο τονίζει ότι ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν άνθρωποι με πόστα στο στρατό την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι Ταλιμπάν έχουν διεξαγάγει εκτενή χαρτογράφηση ατόμων προτού καταλάβουν όλες τις μεγάλες πόλεις», συμπληρώνει το έγγραφο.

Επιπλέομ ,επισημαίνει ότι οι Ταλιμπάν ήλεγχαν συγκεκριμένα άτομα ενόσω επέτρεπαν την εκκένωση ξένων πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Κατά την αναφορά, οι Ταλιμπάν συγκροτούν νέα δίκτυα πληροφόρησης, τα οποία φαίνεται να είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Δημοσίευμα του Reuters εχθέ, επικαλούμενο δεκάδες μαρτυρίες, υποστήριζε ότι ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες πολιτών σε πόλεις ολόκληρης της επικράτειας, «παρακινώντας» τους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Η 38χρονη Γουασίμα, όπως περιέγραψε η ίδια, σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της (εργάζεται σε οργάνωση αρωγής) και τον μισθό της αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της.

Περισσότεροι από 12 άνθρωποι είπαν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.

Αν και οι Ταλιμπάν φάνηκαν ενθαρρυντικοί στους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι ανέφεραν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

ΟΗΕΤαλιμπανΑφγανιστάν
Keywords
Τυχαία Θέματα