Ενεργειακή κρίση: Διχασμένη και άτολμη ΕΕ-Νέα «καρφιά» Μισέλ στην Κομισιόν

Η Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζεται άτολμη, αλλά και... διαιρεμένη την ώρα που η ενεργειακή κρίση είναι δεδομένο πως οδηγεί μαθηματικά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχει σύμπνοια. Προτάσεις... πάνε κι έρχονται αλλά τελικά δεν λαμβάνονται. Το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας δεν απέδωσε καρπούς, ενώ η Κομισιόν παρότι διαφήμιζε ένα πακέτο μέτρων τελικά οπισθοχώρησε για το πλαφόν στο αέριο.

Και δεν είναι μόνο οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Ακόμα

και στο στενό κύκλων των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρες πλέον οι διαφορές.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επανήλθε με νέες αιχμές εναντίον της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την πολιτική που προωθεί η Κομισιόν, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

Ο Μισέλ χαρακτήρισε ουσιαστικά ως ανεπαρκές το νέο πακέτο μέτρων που προτείνει η Κομισιόν και δεν είναι ο μόνος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τη Φον ντερ Λάιεν ότι καθυστερεί, δήλωσε τώρα ότι η ΕΕ πρέπει να υπερβεί τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προτείνεται ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξης του 15%.

Οι τιμές πάντως παραμένουν στα ύψη και δεν είναι μόνο ο Μισέλ που εκφράζει δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με την ελπίδα ότι εκεί θα ξεκλειδώσουν λύσεις, με ουσιαστικό αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών.

Νέο μπλόκο Όρμπαν

Αλλά και εκεί υπάρχει πάντα ο... βραχνάς του ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος απειλεί διαρκώς με βέτο σε κάθε κίνηση που απειλεί τη Ρωσία.

Το τελευταίο διάστημα δηλώνει μάλιστα ανοιχτά πως δεν πρόκειται να στηρίξει νέες κυρώσεις εναντίον του Πούτιν.

Ο Όρμπαν μάλιστα δήλωσε πως περιμένει... ενισχύσεις από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ιταλία και ο ίδιος φυσικά ελπίζει πως θα έχει επικεφαλής την ακροδεξιά, Τζόρτζια Μελόνι.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ενεργειακή κρίσηΕυρώπηΕΕΚΟΜΙΣΙΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα