Ενεργειακά «βαρίδια» ταλαιπώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:27 2/5/2023 - Πηγή: Reporter

Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (2/5) για τις ευρωαγορές, με τους κυριότερους δείκτες να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Η ισχυρή πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε «βουτιά» τον κλάδο της ενέργειας, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο

πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,19% στις 461,08 μονάδες κι ενώ το πρόσημο «παιζόταν» μέχρι πριν λήξει η συνεδρίαση. Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου διολίσθησε 4,5%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent και του West Texas Intermediate υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης DAX στη Γερμανία υποχώρησε κατά 1,23% στις 15.726,94 μονάδες, ο FTSE 100 στην Βρετανία έχασε 1,24% στις 7.773,03 μονάδες, ο CAC 40 στη Γαλλία κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,45% στις 7.383,20 μονάδες, ο IBEX 35 στην Ισπανία διολίσθησε 1,72% στις 9.082 μονάδες και ο FTSE MIB στην Ιταλία έκλεισε με πτώση 1,65% στις 26.630,09 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν θετικές κατά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης, παρά την εξαγορά της First Republic από την JP Morgan και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών κερδών την περασμένη εβδομάδα. Βέβαια, ο κλάδος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,5%, μετά την αντίστοιχη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στις ΗΠΑ.

Όλοι οι κλάδοι στις ευρωαγορές έκλεισαν σε πτωτικό έδαφος, με τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης να υποχωρούν κατά 4,4% και τις μετοχές της εξόρυξης κατά 2,2%.

Οι επενδυτές επεξεργάστηκαν επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Σε άλλα μάκρο, περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αποτυπώνεται στον δείκτης υπεύθυνων προμηθειών – PMI της S&P Global για τον μήνα Απρίλιο, παρόλο που οι τιμές των πρώτων υλών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο PMI υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο από 47,3 τον Μάρτιο, ελαφρώς πιο πάνω από την προκαταρκτική ένδειξη για 45,5 σημαντικά, όμως, χαμηλότερα από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και μάλιστα για 10ο συνεχόμενο μήνα.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣτραπεζικές μετοχέςπληθωρισμόςβιομηχανική δραστηριότητα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα