Εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Παναμά αναζητά χρηματοδότηση

Η Zergratran με έδρα τη Φλόριντα, μια εταιρεία υποδομής μεταφορών με γνώμονα τη βιωσιμότητα, επιδιώκει να συγκεντρώσει 75 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την κατασκευή μιας εναλλακτικής λύσης στη Διώρυγα του Παναμά για εμπορευματοκιβώτια.

Το Puerto Internacional Las Americas (PILA) σχεδιάζεται να είναι μια

υπόγεια σήραγγα που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Maglev (που προέρχεται από τη μαγνητική αιώρηση) για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σε λιγότερο από 30 λεπτά μεταξύ πλήρως αυτοματοποιημένων λιμένων στις ακτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού της βόρειας Κολομβίας. Αυτός ο «πράσινος ναυτιλιακός διάδρομος» μήκους 80 μιλίων θα βοηθήσει να τοποθετηθεί ο ναυτιλιακός τομέας σε μια αξιόπιστη οδό για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, δήλωσε η εταιρεία σε δελτίο τύπου. Η τεχνολογία Maglev και η γραμμική επαγωγική πρόωση θα είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρική και μη ρυπογόνος.

Το σχέδιο της Zergratran αντιμετωπίζει την ανάγκη για πρόσθετες θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές και η τεχνολογία, που χρησιμοποιείται ήδη για τρένα υψηλής ταχύτητας, αναμένεται να επιτρέψει ταχύτερες, φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές μεταφορές.

Η Zergratran θα κατέχει και τα δύο λιμάνια και θα αδειοδοτεί την τεχνολογία γερανών και τα σχέδια λιμένων της στη βιομηχανία. Μετά την προκαταρκτική σκοπιμότητα, θα ζητούσε προτάσεις από πιθανούς συνεργάτες κατασκευής και λειτουργίας και, στη συνέχεια, θα επιλέγει τις καλύτερες επιλογές. Ωστόσο, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, απαιτείται να παραδοθεί η ιδιοκτησία των λιμανιών και της σήραγγας στο δημόσιο.

Ο Byron Bennett, Διευθύνων Σύμβουλος της Zergratran, συζητώντας την πρωτοβουλία στο LinkedIn, υποστήριξε ότι το κανάλι του Παναμά υπέφερε από καθυστερήσεις. «Τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων συνήθως πρέπει να περιμένουν περίπου 10-12 ημέρες για να περάσουν. Αντιμετωπίζουμε την ανάγκη για πρόσθετη χωρητικότητα και για τα 13.000+ πλοία teu που δεν μπορούν να διασχίσουν το κανάλι», ισχυρίστηκε ο Bennett. Ο Παναμάς έπρεπε να παλέψει για τις υπερωκεάνιες δυνατότητές του στο παρελθόν. Οι διεκδικητές του καναλιού έχουν έρθει και παρέρχονται επανειλημμένα, με πιο αξιοσημείωτη μια κινεζική προσφορά πριν από οκτώ χρόνια για την ανάπτυξη μιας πλωτής οδού μήκους 284 χιλιομέτρων στη Νικαράγουα, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα