Ένα δισ. στον παγκόσμιο πληθυσμό μέχρι το 2030 οι 65άρηδες

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί μέχρι το 2030 αλλά όχι με τους ρυθμούς που αυξανόταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, εξήγησε ο διακεκριμένος αναλυτής Νικ Ρέντμαν, επικεφαλής του Oxford Analytica, παρουσιάζοντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τις προβλέψεις του, βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία.

Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται τόσο στην πτώση της γονιμότητας όσο και στη μείωση της θνησιμότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται μόλις

στο 1%.

O κ. Ρέντμαν είπε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί μέχρι το 2030 αλλά όχι με τους ρυθμούς που αυξανόταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Αυτό οφείλεται τόσο στην πτώση της γονιμότητας όσο και στη μείωση της θνησιμότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται μόλις στο 1%.

Ο πληθυσμός της Κίνας θα μειώνεται από εδώ και στο εξής ενώ το αντίθετο θα συμβεί στην Ινδία και το Πακιστάν οι οποίες μαζί με Αίγυπτο, Αιθιοπία Νιγηρία, Τανζανία και Κονγκό θα αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αύξηση του πληθυσμού είναι χρήσιμη για το ΑΕΠ των χωρών όχι όμως για την ανάσχεση του ποσοστού φτωχοποίησης σε γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, υπογράμμισε ο κύριος Ρέντμαν.

Η πιο σημαντική πρόκληση της περιόδου που διανύουμε, πρόσθεσε, είναι ο ρυθμός γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ του 2022- 2030, ο αριθμός των Ευρωπαίων από 0-19 θα πέσει από 88 εκατομμύρια στα 82 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανθρώπων μεταξύ 20-64 θα πέσει από 256 εκ στα 245 εκ. Την ίδια στιγμή, όσοι φθάσουν στην ηλικία των 65 θα αυξηθούν από 92 εκατομμύρια στα 105 εκατομμύρια.

Το παράδοξο είναι πάντως ότι, σήμερα στον κόσμο, οι 65άρηδες θα είναι 770 εκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2030 θα έχουν αγγίξει το 1 δις.

Αυτό σημαίνει ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι θα μειωθούν από το εργατικό δυναμικό ενώ θα προστεθούν 13 εκατομμύρια ηλικιωμένοι, γεγονός που θα προσθέσει επιπρόσθετο βάρος στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων.

65ΑΡΗΔΕΣDelphi Economic ForumΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝπαγκόσμιος πληθυσμόςOXFORD ANALYTICAΡΕΝΤΜΑΝ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα