Εν αναμονή της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης-Θα γίνει σε τρεις φάσεις

09:41 5/1/2021 - Πηγή: Reporter

Σε τρεις διαφορετικές ομάδες θα γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις 11.00, στις 11.45 και στις 12.30.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Aπό υπουργικά πόστα αποχωρούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος (Εσωτερικών) και Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας).

Την ίδια στιγμή, μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης

(από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Κυβερνητικός εκπρόσωπος – ο οποίος προχώρησε και στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος – και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για το 2021

Η νέα χρονιά μπήκε δυναμικά για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο παρέχει νέες διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως η φθηνή κρατική ρευστότητα, επιδοτήσεις, αναστολές φόρων - εισφορών και οι αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις προτεραιότητες της ανανεωμένης κυβέρνησης, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιμερίζεται έτσι το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Θέμα ημερών είναι και το άνοιγμα του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Υπολογίζεται ο τζίρος της περιόδου Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου και προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές έως το τέλος Ιανουαρίου.

Δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑοικονομικό επιτελείοΚυβέρνησηανασχηματισμόςΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟυπουργοίΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙΚατερίνα Σακελλαροπούλου
Keywords
Τυχαία Θέματα