Εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι: Ποιες είναι οι διαφορές στην καθημερινότητά τους

21:52 3/7/2021 - Πηγή: Reporter

Καθημερινές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι πολίτες να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να αποφευχθεί ακόμα μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της covid-19, αλλά και να μην συνεχιστούν περαιτέρω οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του που έχει επιφέρει η πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Όπως λέει από μεριά της η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό και θεμιτό τρόπο, για να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Ένας από αυτούς, είναι το δικαίωμα προπληρωμένης κάρτας των 150€, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου για όσους είναι μεταξύ 18-25 ετών.

Τα χρήματα της κάρτας

θα μπορούν να εξαργυρωθούν σε ταξίδια, διασκέδαση, συναυλίες, θέατρα και άλλες δραστηριότητες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, σε μόλις μία μέρα από την ανακοίνωση του εν λόγω μέτρου, διπλασιάστηκαν τα ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ταξίδια

Από την Δευτέρα 5 Ιουλίου όλοι οι ταξιδιώτες, που μπαίνουν σε πλοίο ή αεροπλάνο με προορισμό τα νησιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφο που να αποδεικνύει πως δεν νοσούν από κορονοϊό. Για τους πλήρως εμβολιασμένους, αυτό θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Για όσους έχουν νοσήσει, θα είναι ένα αποδεικτικό έγγραφο, ενώ για τους ανεμβολίαστους, ή μη εμβολιασμένους πλήρως, ένα αρνητικό τεστ (όχι self).

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δεν αποκλείεται να ισχύσει το ίδιο μέτρο για όλες τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν ο ρυθμός εμβολιασμών, συνεχίσει να κινείται αντιστρόφως ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα το Σάββατο 3/7, που τα κρούσματα ξεπέρασαν και πάλι τα 1.000.

Ψυχαγωγία, Εστίαση, Γήπεδα

Η ψυχαγωγία και η εστίαση χωρίζονται σε δύο είδη.

Τους αμιγείς χώρους και τους μεικτούς. Οι πρώτοι, αφορούν μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους, θα έχουν 85% πληρότητα και δεν θα χρειάζεται η μάσκα. Οι δεύτεροι θα δέχονται και όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο, με rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών, θα έχουν 50% πληρότητα, θα απαιτείται η χρήση μάσκας και όλοι θα είναι καθήμενοι με αποστάσεις.

Αναφορικά με τα γήπεδα, θα μπορούν να πάνε μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ακολουθούν τα ίδια μέτρα για όλους, απαιτώντας υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Γυμναστήρια

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε self test για να γυμναστούν, αλλά ούτε καν να φορούν μάσκα, εν αντιθέσει με τους ανεμβολίαστους.

Οικονομία

Εκτός των παραπάνω, μεγάλο ζήτημα έχει τεθεί και για την οικονομία, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», γεγονός όχι απίθανο αν δεν χτιστεί τείχος ανοσίας, αφού η μετάλλαξη Δέλτα «καραδοκεί».

Μάλιστα, σε νεότερη δήλωσή του, είπε πως «Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, και νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος».

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως ένα γενικό lockdown, απορρίπτεται σαν ενδεχόμενο, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως εάν τεθεί μια περιοχή σε καραντίνα, δε θα υπάρξουν μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις όπως γινόταν το προηγούμενο διάστημα σε ανάλογες περιπτώσεις καθώς, πλέον υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού για όλους.

εμβολιασμένοιανεμβολίαστοιψυχαγωγίαεστίαση
Keywords
Τυχαία Θέματα