Εμφύλιος στη Ρωσία: Αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα-Στο Ροστόφ η Wagner

Συναγερμός στη Μόσχα και το Ροστόφ, μετά την επικίνδυνη κορύφωση της κόντρας μεταξύ του επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο ίδιος δήλωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας, στην πόλη του Ροστόφ, διατρανώνοντας πως θα φθάσει «μέχρι τέλους», πως είναι έτοιμος να πεθάνει μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου»,

τόνισε ο Πριγκόζιν. Ο στρατός χάνει «ως και 1.000 στρατιώτες την ημέρα», είπε μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας πως μιλάει νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους κι όσους αρνούνται να πολεμήσουν.

Ο επικεφαλής της Wagner ισχυρίστηκε ότι τα ξημερώματα μαχητές της οργάνωσης κατέρριψαν ρωσικό ελικόπτερο. «Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Wagner», ανέφερε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς. Σε προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του, ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, Βαλερί Γκεράσιμοφ, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν μονάδες της Wagner παρότι κινούνταν ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα.

«Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε, κατηγορώντας τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε τις επιθέσεις. Οι κατηγορίες αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά της, η Μόσχα διέταξε έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν για υποκίνηση ένοπλης ανταρσίας και ανακοίνωσε αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας. Ειδικότερα, η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την ευρύτερη περιοχή της, εν μέσω ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Παράλληλα, ακυρώθηκαν όλα τα μεγάλα events στη ρωσική πρωτεύουσα. Ίδιο καθεστώς επιβλήθηκε και στην περιφέρεια Βορόνεζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Έκκληση στους μαχητές της Wagner να μην ενισχύσουν τον «επαναστάτη Πριγκόζιν» απηύθυνε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πρωί του Σαββάτου, με μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram. «Σας έχουν εξαπατήσει σε μια εγκληματική περιπέτεια, μην τους βοηθάτε» αναφέρεται μεταξύ άλλων. Παράλληλα, τους καλεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους, επισημαίνοντας πως «εγγυάται την ασφάλεια όλων».

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τις ενέργειες του επικεφαλής της Wagner ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και σημείωσε ότι «τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία».

«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (...) είτε η ομάδα 'αντι-Πριγκόζιν'», προσθέτει. «Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία», καταλήγει.

ΠραξικόπημαΡωσίαΠΡΙΓΚΟΖΙΝΠουτινΣοϊγκούΒΑΛΕΡΙ ΓΚΕΡΑΣΙΜΟΦ
Keywords
Αναζητήσεις
emfylios-sti-rosia-antitromokratiko-kathestos-sti-moscha-sto-rostof-i-wagner.htm
Τυχαία Θέματα