Ελληνικός Χρυσός: Τα ποσά για μεταλλευτικά τέλη και οι δεσμεύσεις
Στα ταμεία του Δήμου Αριστοτέλη θα αποδοθούν περί τα 2,4 εκατ. ευρώ, από τα 6.037.453 ευρώ σε Μεταλλευτικά Δικαιώματα που συνολικά η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θα αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο για το 2021. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση, που συμπληρώνει ότι "η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει την ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής, ανταποκρινόμενη συνεχώς και με συνέπεια στις προτεραιότητες και ανάγκες του Δήμου Αριστοτέλη και των κατοίκων του,
Με βάση όσα σημειώνει η εταιρεία, "σε συνέχεια περσινής απόφασης για το 2020, όταν και λόγω των έκτακτων συνθηκών και αναγκών που προέκυψαν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε το διπλασιασμό του ποσοστού αυτού σε 40%, ανάλογη απόφαση πάρθηκε και για το 2021, κάτι που σημαίνει ότι στα ταμεία του Δήμου Αριστοτέλη θα αποδοθούν περί τα 2,4 εκατ. ευρώ, από τα 6.037.453 ευρώ σε Μεταλλευτικά Δικαιώματα που συνολικά η εταιρία μας θα αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο για το 2021. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΥΠΕΝ για τη Λατομική και Μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, το 2020 ο Δήμος Αριστοτέλη, λόγω της δραστηριοποίησης της Ελληνικός Χρυσός εντός των Διοικητικών του ορίων, έλαβε το 75,67% του συνόλου των αναλογούντων εσόδων υπέρ Δήμων από εκμετάλλευση μεταλλείων στη χώρα.
Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη, που αναμένεται να ενισχύσει αποφασιστικά το έργο και τις υποδομές του Δήμου σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων και σύνθετων προκλήσεων από τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται και το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των συμβατικών της υποχρεώσεων, η Ελληνικός Χρυσός συνέχισε και το 2021 τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επενδύσεις της στον Δήμο Αριστοτέλη, υλοποιώντας περισσότερα από 20 έργα και πάνω από 50 δράσεις, συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σταθερός αρωγός στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.
Οι παραπάνω δράσεις συμπληρώνουν το εκτενές έργο που έχει υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή με τις συνολικές επενδύσεις την τελευταία δεκαετία να αθροίζουν περί τα 25 εκατ. ευρώ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο της Νέας Επενδυτικής Συμφωνίας, η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει εμβληματικές επενδύσεις 80 εκ. δολαρίων σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία, σε ένα καινοφανές και φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων, που θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές."
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων
Επίσης, η Ελληνικός Χρυσός από την 15η Ιουλίου έχει δημοσιοποιήσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) που αφορά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας, βάσει της αναβαθμισμένης Επενδυτικής Συμφωνίας που η εταιρεία συνυπέγραψε με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει η Ελληνικός Χρυσός, η ΜΠΚΕ είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη που έχει συνταχθεί σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των κοινωνικών εταίρων της Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται για μια άκρως διεξοδική και σε βάθος αποτύπωση όλων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων του έργου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Σκοπός της είναι να παρέχει σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, πληροφορίες σχετικές με το σχεδιασμό του έργου, τα αναμενόμενα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, τις πιθανές επιπτώσεις και τα μέτρα για το μετριασμό τους, καθώς και τις δεσμεύσεις της εταιρείας για τη διαχείριση και παρακολούθηση αυτών - από την κατασκευή και τη λειτουργία έως και το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
Όπως έχει σημειώσει η εταιρία, η μελέτη ήδη είναι σε "ανοιχτό δημόσιο διάλογο, με πρόσκληση όλων των κοινωνικών εταίρων, και με στόχο οι πληροφορίες που παρέχονται στην ΜΠΚΕ να επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του Έργου και να ενθαρρύνουν την ουσιαστική ανατροφοδότηση προς την εταιρεία". Μάλιστα έχει αναφέρει ότι από τον Ιούλιο και σε ορίζοντα "δύο μηνών θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με ομάδες κοινωνικών εταίρων από την τοπική κοινωνία, τις ΜΚΟ και τις τοπικές και εθνικές αρχές, αλλά και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις όπου εκπρόσωποι της εταιρείας θα παρουσιάσουν ανοιχτά, με διαφάνεια και επιστημονική τεκμηρίωση τις βασικές πτυχές του έργου και θα απαντήσουν σε σχετικές με τη ΜΠΚΕ και το Έργο ερωτήσεις.
Εκτός από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις, οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί εταίροι ενθαρρύνονται να επανεξετάσουν τις πληροφορίες του Έργου, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελετών και σχεδίων της ΜΠΚΕ, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο μέσω του www.hellas-gold.com/metalleia-kassandras. Ερωτήσεις, πιθανές ανησυχίες και σχόλια μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά για περαιτέρω αξιολόγηση, καθώς και μέσω του Κέντρου Πληροφοριών που θα λειτουργεί στο κοινοτικό κατάστημα Νεοχωρίου, όπου εκπρόσωποι της εταιρείας μας θα βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου Τρίτη και Πέμπτη, από 10πμ. έως 2μμ. Οι απόψεις και οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων θα καταγραφούν, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά το δυνατόν σε προσαρμογές ή αναθεωρήσεις της Μελέτης και των ειδικών σχεδίων διαχείρισης.
Πέραν από το οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης της τάξεως των $3 δισ. που την καθιστά μία από τις δύο μεγαλύτερες στην Ελλάδα, η ΜΠΚΕ και τα σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαχείρισης έρχονται να αναδείξουν την προσήλωση της Ελληνικός Χρυσός στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, καθώς και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των πιθανών επιπτώσεων, καθώς και μέσω των έργων κοινωνικής υπευθυνότητας που μεγιστοποιούν την αξία που δημιουργείται για τις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Αριστοτέλη."
Σκοπός της ΜΠΚΕ, με βάση την εταιρεία είναι “να παρέχει σε όλους εκτενή πληροφόρηση σχετικά με τον αντίκτυπο του έργου και να παρουσιάσει με διαφάνεια όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία για τη διαχείριση και παρακολούθηση αυτού - από την κατασκευή και τη λειτουργία έως και το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Πρόκειται,δε, για μια μελέτη που πραγματοποιείται οικειοθελώς με πρωτοβουλία της Ελληνικός Χρυσός, πέραν της προβλεπόμενης από το νόμο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η ΜΠΕ, η οποία υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ τον Δεκέμβριο 2021, δημοσιεύεται και θα τεθεί από τις αρμόδιες αρχές σε ξεχωριστή δημόσια διαβούλευση βάσει της προβλεπόμενης θεσμικής διαδικασίας.”
Η σημασία
Όπως τονίζεται, “είναι η πρώτη φορά που εταιρεία και κοινωνικοί εταίροι συνομιλούν με δομημένο και αναλυτικό τρόπο για το κοινό τους μέλλον σε τέτοιο εύρος και έκταση.
Ακόμα, η μελέτη αποτελεί τη βάση για τη χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με τα κριτήρια ESG τα οποία αποτελούν καίριο πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου. Εξετάζει πρόσθετα αντικείμενα, πέραν των συνήθων περιβαλλοντικών, όπως οι οικοσυστημικές υπηρεσίες, η βιοποικιλότητα, η υγεία, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκπαίδευση και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, και εστιάζει κατά το δυνατόν σε τοπικό επίπεδο.”
Πάντως η εταιρεία, όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας, η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευτεί να υποβάλλει νέα ΜΠΕ. Αυτή η δέσμευση έχει εκπληρωθεί από τον Δεκέμβριο 2021 με την υποβολή της ΜΠΕ που προχωρά προς διαβούλευση από το Ελληνικό Δημόσιο βάσει της θεσμικής διαδικασίας. Παράλληλα, η εταιρεία δημοσιεύει σήμερα την ευρύτερη και αναλυτικότερη Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιδράσεων που καλύπτει τις προδιαγραφές των διεθνών επενδυτών και τη θέτει η ίδια σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα η Ελληνικός Χρυσός έχει επισημάνει ότι “η ΜΠΕ, η οποία δημοσιεύεται ταυτόχρονα με τη διευρυμένη ΜΠΚΕ, έχει λάβει την έγκριση (έλεγχο πληρότητας) των τεχνικών κλιμακίων του ΥΠΕΝ και θα τεθεί σε διαβούλευση βάσει της θεσμικής διαδικασίας. Και στις δύο μελέτες, αποδεικνύεται με σαφήνεια και επιστημονική τεκμηρίωση ότι τόσο στις Σκουριές όσο και σε όλο το επενδυτικό σχέδιο δεν προβλέπεται κανενός είδους «καταστροφή» της φύσης. Αντίθετα, κατατίθενται επιστημονικά στοιχεία για τις επιδράσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας και στη συνέχεια οι ακριβείς ενέργειες για τη διαχείρισή τους.”
Αποκατάσταση
Παράλληλα η εταιρεία με όσα αναφέρονται στην Μελέτη, δεσμεύεται, ότι συνολικά η περιοχή θα παραδοθεί στην αρχική της φυσική κατάσταση με το τέλος της εκμετάλλευσης, και η αποκατάσταση θα προχωράει παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η πλήρωση κατά 100% του ανοιχτού ορύγματος των Σκουριών μετά το πέρας εκμετάλλευσής του και παράλληλα με την υπόγεια εξόρυξη, αποτελεί βέλτιστη πρακτική που σπάνια συναντάται σε μεταλλεία ανά τον κόσμο.”
Τα ύδατα
Με βάση την εταιρεία, “τα φυσικά ύδατα (ποτάμια, υπόγεια, θαλάσσια) της περιοχής προστατεύονται με τη χρήση βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και πρακτικών, με προβλέψεις ακόμα και σε ακραία καιρικά φαινόμενα που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια” ενώ σε σχέση με νέες μεθόδους μεταλλουργίας αναφέρεται ότι: “ΓΗ μεταλλουργία παραμένει επιλογή, για την οποία διερευνώνται νέες βιώσιμες μέθοδοι στο πλαίσιο που προβλέπει η νέα Επενδυτική Συμφωνία, και για την οποία ήδη εκπονούνται σχετικές μελέτες σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η ανάθεση αξιολόγησης του έργου σε ανεξάρτητη εξειδικευμένη εταιρεία προβλέπεται στην Επενδυτική Συμφωνία και δεν απαιτεί άλλες τροπολογίες, ενώ το Δημόσιο διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα του να ελέγχει το έργο” υπογραμμίζει η εταιρεία.
Γιώργος Αλεξάκης
Ελληνικός Χρυσός- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Έρχεται η «αποκαθήλωση» του «τσάρου»;
- Καπραβέλος: Τριπλάσιοι οι θάνατοι από κορωνοϊό σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021
- Πώς η μαγειρική σόδα μπορεί να μας χαρίσει πλούσια μαλλιά
- ΚΥΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και τέως Σοβιετική Ένωση - Τι προβλέπει
- Πώς θα επαναφέρεις στο πρόσωπό σου τη χαμένη του λάμψη και υγεία
- Δείκτης βιωσιμότητας: Τα δέκα καλύτερα και δέκα χειρότερα μέρη για να ζεις
- ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα αντιψυχωτικού φαρμάκου
- WORLDCHAMPION JET: Ταξιδεύοντας με έναν παγκόσμιο πρωταθλητή
- Πτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου
- Δυο έργα για τον ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε η ΕΚΤΕΡ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- H ΚΥΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία-τέως Σοβιετική Ένωση
- Ελληνικός Χρυσός: Τα ποσά για μεταλλευτικά τέλη και οι δεσμεύσεις
- Έρχεται νέος Τειρεσίας
- Πλεύρης: Τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν και από τη νόσηση
- Η Γερμανία... συζητά αύξηση του ορίου συνταξιoδότησης στα 70 έτη
- Κέρδη στις ευρωαγορές- Οι επενδυτές αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία
- Καλλιακμάνης: Η 17χρονη δεν ήταν σε προστατευτικό περιβάλλον
- Μάντζος: Ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση και με ποια στόχευση;
- ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κλίμα και την Υγεία
- Λεγραινά: Αγνοούνται δύο κολυμβητές- Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού

- Τελευταία Νέα Reporter
- Ελληνικός Χρυσός: Τα ποσά για μεταλλευτικά τέλη και οι δεσμεύσεις
- Πλεύρης: Τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν και από τη νόσηση
- Έρχεται νέος Τειρεσίας
- Κέρδη στις ευρωαγορές- Οι επενδυτές αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία
- Η Γερμανία... συζητά αύξηση του ορίου συνταξιoδότησης στα 70 έτη
- ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κλίμα και την Υγεία
- Μάντζος: Ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση και με ποια στόχευση;
- Λεγραινά: Αγνοούνται δύο κολυμβητές- Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού
- Πανσέληνος Αυγούστου: Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι- Το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων
- Κωνσταντινόπουλος: Γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Τζόρνταν με τη θαλαμηγό του ανοιχτά της Ιερισσού (video)
- ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας αντιψυχωτικού φαρμάκου
- Καλλιακμάνης: Η 17χρονη δεν ήταν σε προστατευτικό περιβάλλον
- H ΚΥΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία-τέως Σοβιετική Ένωση
- Καπραβέλος: Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό
- Αυτή την εβδομάδα οι κρίσιμες ρεβάνς Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Άρη στα Κύπελλα Ευρώπης
- Πέτσας: Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στη ΔΕΘ
- Οι τεχνολογικές μετοχές παρέσυραν τον Hang Seng-Μικτά πρόσημα στην Ασία
- Πώς η μαγειρική σόδα μπορεί να μας χαρίσει πλούσια μαλλιά
- Θυμωμένοι Ολλανδοί αγρότες ορκίζονται να προκαλέσουν περισσότερο χάος διαμαρτυρίας από ποτέ