Ελληνική οικονομία: Οι προβλέψεις της ING για ανάπτυξη και πληθωρισμό

20:41 9/5/2024 - Πηγή: Reporter

Ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου προβλέπει ο επενδυτικός οίκος ING για τις χώρες της περιφέρειας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της επίδρασης του τουρισμού, αναμένει η ING να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας τον υποτονικό ρυθμό του πρώτου τριμήνου.

Εκτιμά ότι το ΑΕΠ

θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,5%, χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, και κατά 2% το 2025, με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 2,7%, για να πέσει στο 1,9% την επόμενη χρονιά.

Για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, η ING αναμένει ότι παρά τις πρώτες ενδείξεις πιθανού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο εξακολουθεί να μοιάζει βέβαιη. Αλλά ο δρόμος από εκεί και πέρα είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος.

Όπως εξηγεί, οποιεσδήποτε ενδείξεις πληθωρισμού και επίσης μια ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα θα περιορίσουν τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια φέτος κατά όχι περισσότερο από 75 μονάδες βάσης.

#ING_GROUP #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
elliniki-oikonomia-oi-provlepseis-tis-ing-gia-anaptyxi-kai-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα
Ελληνική, ING,elliniki, ING