Ελλάκτωρ: ΑΠΕ και κλάδος περιβάλλοντος- Πλάνο ανάπτυξης και νέα έργα

Κομβικό για την ανάπτυξη του Ομίλου Ελλάκτωρ χαρακτήρισε τον κλάδο των ΑΠΕ ο διευθύνων σύμβουλός του, Ευθύμιος Μπουλούτας παρουσιάζοντας χθες στα ΜΜΕ τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021. Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι “πράσινες” δραστηριότητες του Ομίλου, είναι στον πυρήνα του αναπτυξιακού του σχεδίου για το μέλλον. Υπενθύμισε, δε, ότι ο Όμιλος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ

στην Ελλάδα αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία στις υπηρεσίες περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε ο Όμιλος Ελλάκτωρ ήδη διαθέτει έργα εγκατεστημένης ισχύος 493MW με 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό Υ/Η και 1 Φ/Β ενώ σχεδιάζει αύξηση εγκατεστημένης ισχύος κατά 730 MW μέχρι το 2025 με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Σε ό,τι αφορά στα τρέχοντα έργα αιολικής ενέργειας:

Ο όμιλος αναπτύσσει στην Εύβοια σε συνεργασία με την πορτογαλική EDPR έργα 496 MW.

Σχεδιάζει τη επέκταση πάρκων στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο στα 59 MW.

Προωθεί νέα πάρκα στη Θράκη 42 MW.

Ωριμάζει πάρκα στη Λακωνία 158 MW και υβριδικό σταθμό εγγυημένης ισχύος στη Λέσβο 15 MW.

Παράλληλα, έχει λάβει άδειες παραγωγής Φ/Β πάρκων στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία 137 MW, πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS) ισχύος 360 MW και βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ. Τέλος, έχει προχωρήσει σε συμφωνία αγοράς αιολικού πάρκου (18,4 MW – ώριμη άδεια).

Το περιβάλλον

Επίσης, ο Όμιλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα περιβάλλοντος, στην κυκλική οικονομία αλλά και στη διαχείριση αποβλήτων, όπου δραστηριοποιείται μέσω της καθετοποιημένης θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε, χθες είναι η αύξηση κατά 55% της δυναμικότητας διαχείρισης αποβλήτων έως το 2025. Σήμερα η δυναμικότητα διαχείρισης αποβλήτων είναι ~850 χιλ. τόνοι. Σε απόλυτα μεγέθη η αύξηση “μεταφράζεται” σε επιπλέον δυνατότητα διαχείρισης αποβλήτων κατά 470 χιλ. τόνους μέχρι το 2025.

Επίσης ο Όμιλος στοχεύει σε διατήρηση μεριδίου αγοράς κατά ελάχιστο 25% (σε τόνους) στη διαχείριση μεικτών αποβλήτων .

Ήδη, επίσης ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε ολοκλήρωση εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, (35 MW) και σε ανάληψη νέων έργων αξίας €103 εκ. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα εξής:

✓ Επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής αξίας €26,5 εκ.

✓ Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) αξίας €49,1 εκ. – διάρκεια 3 + 3 έτη.

Επίσης αναφέρθηκε η επέκταση σύμβασης αποτεφρωτήρα κλινικών αποβλήτων Αττικής για 7 μήνες, ενώ ο Όμιλος είναι εν αναμονή αποτελέσματος διαγωνισμού αξίας €81εκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τόνισε χθες ο CEO του Ομίλου η όλη πορεία αναμένεται ιδιαίτερα θετική μέσα από την επαναφορά σε κερδοφορία του κατασκευαστικού κλάδου του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, που ανακοινώθηκαν χθες, για πρώτη φορά από το 2018, ο όμιλος παρουσίασε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές (67 εκατ. ευρώ). Πιο συγκεκριμένα με βάση τη σχετική ανακοίνωση:

Τα Έσοδα σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν στα €916 εκ. (+3% έναντι 2020)

Τα Έσοδα Δ’ Τριμ. στα €278 εκ. +23% έναντι Δ’ Τριμ. 2020

Τα κέρδη EBITDA Ομίλου στα €165 εκ., ή 4,8x σε σχέση με το αντίστοιχο της χρήσης του 2020

Συγκρίσιμο EBITDA Ομίλου στα €191 εκ., ή 5,6x συγκριτικά με τα επίπεδα της χρήσης του 2020 (εξαιρείται αρνητική επίπτωση ύψους €26,2 εκ. αναφορικά με το έργο Χρυσή Γραμμή Μετρό του Κατάρ) EBITDA Ομίλου Δ’ Τριμ. στα €60 εκ. με περιθώριο 22%. Το υψηλότερο EBITDA από το Α’ Τρίμ. του 2019

Κέρδη προ φόρων Δ’ Τριμ. 2021 στα €11,3 εκ. Δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με κερδοφορία, ύστερα από 5 ζημιογόνα τρίμηνα

Επιτυχής ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους €120,5 εκ. (υπερκάλυψη 2,2x) Οι βασικοί μέτοχοι άσκησαν πλήρως τα δικαιώματα τους και συμμετείχαν στην κάλυψη των αδιάθετων.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕλλάκτωρανάπτυξηΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα