Ελεύθεροι επαγγελματίες-Αυτοαπασχολούμενοι: Έρχονται ανατροπές στο μοντέλο φορολόγησης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους νέους σχεδιασμούς που έχει στα «σκαριά» φέρνει ανατροπές στο μοντέλο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα προηγηθούν και σε ύστερο χρόνο, θα θεσμοθετηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που προβλέπουν σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και «κούρεμα» ύψους 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025 και μετά.

Στο μέτωπο της φορολογίας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει τις παρακάτω κινήσεις:

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται όσοι δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 ευρώ.

Καθίστανται υποχρεωτικά μέσα στο 2024 προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών Αρχών.Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση εξετάζεται η διατήρηση μέχρι και το τέλος του 2024 των κινήτρων που προβλέπονται σήμερα για όσους χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και αφορούν εξπρές επιστροφές φόρων, μείωση κατά 2 έτη του χρόνου παραγραφής και μεγαλύτερες εκπτώσεις για συγκεκριμένες δαπάνες.

Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Οι αλλαγές στη φορολογία επαγγελματιών

Αφορούν: 600.000 επαγγελματίες (κέρδη έως 10.000 €)Εξετάζεται η αυστηροποίηση τεκμηρίωνΔεν αυξάνονται οι Φορολογικοί συντελεστέςΔεν αλλάζουν τα κριτήρια για χορήγηση επιδομάτωνΜείωση συντελεστών με καταπολέμηση φοροδιαφυγήςΝέο σύστημα φορολόγηση με εκτεταμένες διασταυρώσειςΝέο φορολογικό νομοσχέδιο από τα τέλη του 2023

Σημειώνεται ότι θα έχουν προηγηθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές ενώ θα έχουν γίνει υποχρεωτικά και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

φορολόγησηελεύθεροι επαγγελματίεςΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙφοροδιαφυγήτεκμήρια
Keywords
Τυχαία Θέματα