Έκτακτη βιντεοκλήση... κορυφής, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια βιντεοκλήση την Παρασκευή με τους ηγέτες αρκετών συμμάχων του ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους των ΗΠΑ για να συζητήσουν την κλιμακούμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, του ΝΑΤΟ,

της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κλήση δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου, κάτι που σημαίνει πως μάλλον προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή. Γεγονός ασυνήθιστο, ιδιαίτερα επειδή συμμετείχαν πάρα πολλοί ηγέτες.

Η κρισιμότητα της κατάστασης, όμως, είναι τέτοια που επιβάλλει αποφασιστική δράση. Η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα ουκρανικά σύνορα τους τελευταίους μήνες και αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 100.000 στρατιώτες σταθμευμένους εκεί.

Αυτή την εβδομάδα η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ουσιαστικά ως πρόβα τζενεράλε για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στους δραματικούς τόνους, καθώς παρά τις μαραθώνιες διπλωματικές κινήσεις, δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης.

Μόνο η συνάντηση Μακρόν- Πούτιν ήταν σε σχετικά καλό κλίμα, αλλά δεν είχε επί της ουσίας κάποια ιδιαίτερη σημασία. Αντίθετα, ακολούθησε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσία και Βρετανίας που ήταν σε... ψυχροπολεμικό κλίμα.

Η Ρωσία συγκεντρώνει ακόμη περισσότερα στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία και μια εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ίσως πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αυτού του μήνα, επιμένει η Ουάσινγκτον.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, ενίσχυσε τη σκληρή απάντησή της στη δυτική διπλωματία, λέγοντας ότι οι απαντήσεις που εστάλησαν αυτήν την εβδομάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα αιτήματά της για την ασφάλεια έδειχναν «ασέβεια».

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από αμερικανική εταιρεία έδειξαν, πάντως, νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε διάφορες τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία.

ΗΠΑΕΕΝΑΤΟΡωσίαΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα