ΕΚΤ: Υψηλά επιτόκια μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο προβλέπουν οι οικονομολόγοι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση με τη συμμετοχή οικονομολόγων, «συμφωνώντας» με το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι δεν θα υπάρξουν σύντομα περικοπές.

Το αποτέλεσμα

της τελευταίας έρευνας του Bloomberg αποκλίνει από αυτό της προηγούμενης δημοσκόπησης, όταν οι ερωτηθέντες προέβλεπαν μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Πλέον, ο ορίζοντας για μείωση μετατίθεται για τον Οκτώβριο.

Η έρευνα συνοδεύεται από σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τις τελευταίες ημέρες. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Καζακς είπε ότι οι τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις δεν συνάδουν με μια περικοπή το πρώτο εξάμηνο του 2024 και «στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, βλέπουμε».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μπόστιαν Βάσλε, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων είναι σημάδι ότι οι επενδυτές αποδέχονται επίσης ότι θα χρειαστεί μια «μεγαλύτερη περίοδος υψηλότερων επιτοκίων» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν τα κέρδη τιμών να μετριάζονται στο 2,7% το επόμενο έτος και στο 2,1% το 2025. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι χαμηλότερη από πριν. Η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 0,7% το επόμενο έτος μετά από 0,5% το 2023, έδειξε η δημοσκόπηση.

ΕΚΤΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑδημοσκόπησηBloombergεπιτόκιαΚΑΖΑΚΣΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα