ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων-Τι εκτιμούν αναλυτές

Στην προτελευταία της συνεδρίαση για το 2022 θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή θα διαμορφώσει το επιτόκιο αποδοχής διευκόλυνσης καταθέσεων στο 1,50%, από 0,75% που βρίσκεται σήμερα και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Πλέον, λοιπόν, οι αναλυτές και οι επενδυτές διερωτώνται μέχρι πότε είναι διατεθειμένοι οι

αξιωματούχοι της ΕΚΤ να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση προκαλεί αφαίμαξη στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς, όμως, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ακόμη δρόμο, αφού σε δημοσκόπηση του Bloomberg, τονίζουν ότι η ΕΚΤ θα έχει διαμορφώσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,5% έως τον Μάρτιο του 2023.

Από το χρονικό εκείνο σημείο αναμένουν να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αυξήσεων των επιτοκίων.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της τον Φεβρουάριο του 2023. Αν υποθέσουμε ότι διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα είναι σύμφωνο με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στο Bloomberg.

«Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού», τονίζει από τη μεριά του ο Έλμαρ Βέλκερ, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Landesbank Baden-Wuerttemberg, τη μεγαλύτερη περιφερειακή κρατική τράπεζα της Γερμανίας. «Όμως μπορεί να αρχίσουν οι αξιωματούχοι της να ενεργούν πιο ευέλικτα από τις αρχές του 2023».

Πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια;

Το πόσο πιο ψηλά μπορεί να φθάσουν τα επιτόκια σε σχέση με το επίπεδο όπου αρχίζουν να περιορίζουν την οικονομία, ένα επίπεδο που θεωρείται ότι βρίσκεται πλησίον του 2%, μπορεί να είναι ένα θέμα τριβής στο μέλλον.

«Η ΕΚΤ δεν πρέπει να τα παρατήσει πολύ σύντομα», δήλωσε από την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ. Από την άλλη, η άποψη του Σλοβάκου κεντρικού τραπεζίτη, Πίτερ Καζιμίρ είναι ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε».

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑεπιτόκιαΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΑναλυτέςΝομισματική Πολιτική
Keywords
Τυχαία Θέματα