ΕΚΤ: Οι νέες προβλέψεις μελών του ΔΣ για τα επιτόκια

Σε νέες εκτιμήσεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προχώρησε το μέλος του ΔΣ, Gediminas Simkus, τονίζοντας ότι πιθανότητα η κεντρική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση για τη χρονιά.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια», δήλωσε ο Simkus, ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Θα χρειαστεί αυτό στο μέλλον;

Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό δεν θα χρειαστεί», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο, ότι «η αβεβαιότητα και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε έντονο βαθμό». «Χρειαζόμαστε στρατηγική υπομονή για να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Μη ρεαλιστικά τα στοιχήματα για μείωση του κόστους δανεισμού πριν από τα μέσα του 2024

Από την πλευρά του, ο Peter Kazimir δήλωσε ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για μείωση του κόστους δανεισμού πριν από τα μέσα του 2024 είναι μη ρεαλιστικά. «Τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων ήδη από το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι εντελώς άστοχα», δήλωσε ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης τη Δευτέρα. «Θα πρέπει να παραμείνουμε στην κορύφωση των επιτοκίων για τα επόμενα τρίμηνα».

«Όλοι αυτοί που θεωρούν ότι φτάσαμε στο τέλος της νομισματικής σύσφιξης θα πρέπει να συγκρατηθούν», είπε. «Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη και να πούμε ότι η δουλειά τελείωσε», πρόσθεσε. Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί νέα επιτοκιακή αύξηση εάν τα νέα οικονομικά δεδομένα το επιβάλλουν.

«Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου είναι ένα από τα δύο βασικά ορόσημα που πρέπει να ξεπεράσουμε, με δεύτερο τις προβλέψεις του Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει πιο σαφείς οι εξελίξεις στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις για ολόκληρο το έτος και αν οι κίνδυνοι ενός σπιράλ υψηλών τιμών και υψηλών μισθών έχουν απομακρυνθεί», κατέληξε.

επιτόκιαΠτώσηαυξήσειςΕΚΤ
Keywords
Αναζητήσεις
ekt-oi-nees-provlepseis-melon-tou-ds-gia-ta-epitokia.htm
Τυχαία Θέματα