ΕΚΤ: Η Scope Ratings νέος εξωτερικός συνεργάτης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Στις 2 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποδεχθεί τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI), για τους σκοπούς του πλαισίου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωσυστήματος (ECAF).

Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από ενδελεχή αξιολόγηση της αίτησης που υπέβαλε η Scope Ratings. Κατά

την αξιολόγηση, εξετάστηκαν όλα τα κριτήρια αποδοχής για τους ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, καθώς και κάθε σχετική εποπτική πληροφορία (feedback) από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Η εγγραφή στην ESMA αποτελεί, επίσης, προϋπόθεση για την αποδοχή ενός οργανισμού στο ECAF.

Στην αξιολόγηση αυτή εξετάστηκαν τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Οι αξιολογήσεις ABS που εκδίδει η Scope Ratings, στην παρούσα συγκυρία, δεν είναι συμβατές με τις απαιτήσεις αποδοχής του Ευρωσυστήματος, γεγονός που τις καθιστά μη αποδεκτές για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, προς το παρόν.

Η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή ΙΤ του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η ημερομηνία έναρξης της δυνατότητας αξιοποίησης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθεί στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως, επί μονίμου βάσης, διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλους τους αποδεκτούς από το ECAF οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και τις αξιολογήσεις τους, ώστε να αποφεύγεται η μηχανιστική εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις, ενώ η ΕΚΤ βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών για την άμεση εποπτεία όλων των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

#ΕΚΤ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ #ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ_ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ_ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ #Scope_Ratings
Keywords
Αναζητήσεις
ekt-i-scope-ratings--neos-exoterikos-synergatis-axiologisis-pistoliptikis-ikanotitas.htm
Τυχαία Θέματα