ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων από Σεπτέμβριο «βλέπει» ο Knot

21:59 1/4/2022 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν από το καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή αύξηση επιτοκίων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα (1/4) ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot.

Σε

δηλώσεις του μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ρεκόρ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο Knot -ένας από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που θεωρείται «γεράκι»- είπε ότι, ενώ η κεντρική τράπεζα είχε την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σταδιακά στην έξοδο από τα μέτρα τόνωσης, θα πρέπει «πιθανότατα» να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε οποιοδήποτε πιθανό σενάριο σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων, όταν επιστρέψουμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές», είπε ο ίδιος. «Θα μπορούσε να είναι ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος, ο Δεκέμβριος, όλα θα μπορούσαν να είναι δυνατά», πρόσθεσε.

Ο Knot δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι προσδοκίες των αγορών για επιτοκιακή αύξηση προς το τέλος του έτους είναι αρκετά ρεαλιστικές. Δεν απέκλεισε, δε, δύο επιτοκιακές αυξήσεις το 2022, εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Κλάας ΝοτΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣεπτέμβριοςΓεράκιεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΚΤ, Αύξηση, Σεπτέμβριο, Knot,ekt, afxisi, septemvrio, Knot