Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή- Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ

11:53 6/1/2020 - Πηγή: Reporter

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Δευτέρα, οι πρεσβευτές των χωρών – κρατών του ΝΑΤΟ, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επιχείρηση «εξόντωσης» του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η έκτακτη συνεδρίαση αποτέλεσε πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση διενεργήθηκε από τον αμερικανικό στρατό, κατόπιν εντολής

του Ντόναλντ Τραμπ, λίγο έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, προκαλώντας ένα «ντόμινο» διεθνών αντιδράσεων.

Εκατέρωθεν απειλές από ΗΠΑ και Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στις επικρίσεις των Δημοκρατικών, που είναι εξοργισμένοι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πριν το πλήγμα που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν, ακόμη και δυσανάλογα.

Από την Παρασκευή η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή έδωσε εντολή για την επιδρομή που οδήγησε στον φόνο του Σουλεϊμανί χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», υπογράμμισε.

Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει άπαντες «πλήρως ενήμερους».

«Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα» διαμήνυσε, ωστόσο, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για τη διεξαγωγή νέας στρατιωτικής επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ο νέος επικεφαλής της Δύναμης «Quds» στο Ιράν, προειδοποίησε ότι σκοπεύει να εκδιώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον δρόμο του μάρτυρα Σουλεϊμανί με την ίδια ισχύ (...) και η μόνη αποζημίωσή μας θα είναι να εκδιώξουμε την Αμερική από την περιοχή», τόνισε ο Ισμαήλ Καανί λίγο πριν ξεκινήσει η κηδεία του Σουλεϊμανί μιλώντας στο ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της επιχείρησης δολοφονίας του Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη έσπευσε να απειλήσει την Ουάσιγκτον με αντίποινα και εκδίκηση, ενώ παράλληλα, προχώρησε στην περαιτέρω αποδέσμευση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για την ιρανική πυρηνική δραστηριότητα (JCPOA).

Μάλιστα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.

Μέση ΑνατολήΣουλεϊμανίΝΑΤΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα