Εκλογικός νόμος: Επανέρχεται με 163 ψήφους η ενισχυμένη αναλογική

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος εκλογικός νόμος με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Υπέρ τάχθηκαν 163 βουλευτές και 121 ψήφισαν «όχι» σε σύνολο 284 παρόντων βουλευτών.

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε

τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι το κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%. Η πριμοδότηση με έως 50 έδρες είναι ανάλογη με το υπερβάλλον του 25% ποσοστό.

Με βάση το σχέδιο νόμου, εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χθες ότι ο εκλογικός νόμος «συντηρεί ένα σύστημα με παθογένειεςσημείωσε χθες ότι ο εκλογικός νόμος «συντηρεί ένα σύστημα με παθογένειες, που οδήγησαν στην κρίση», ενώ είναι «κομμένος και ραμμένος στη λογική της πόλωσης και των δύο κομμάτων εξουσίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Την αντίθεση του στο νέο εκλογικό νόμο εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

«Ο εκλογικός νόμος δεν απαγορεύει καθόλου τις συνεργασίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι ο νέος εκλογικός νόμος «ευνοεί τον δικομματισμό και αυτό είναι χρήσιμο για τη δημοκρατία». «Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις», υπογράμμισε. Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας τρέμει τις εκλογές, οι οποίες πάντως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».

εκλογικός νόμοςΒουλή
Keywords
Τυχαία Θέματα