Εκλογές: Οι γυναικείες πρωτιές- Μιλούν στο Reporter Ζαχαράκη- Βατσινά

Οι εθνικές εκλογές του 2023 ανέδειξαν συνολικά 67 γυναίκες βουλευτές, από 66 το 2019. Όλες τους είναι φυσικά άξιες αναφοράς, ωστόσο, κάποιες προκάλεσαν μεγαλύτερη αίσθηση, καθώς... έσπασαν τα κοντέρ της καταμέτρησης των σταυρών.

Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Ιούλιος 2023

Παρά την υποχρεωτική ποσόστωση 60-40 ανδρών-γυναικών στα ψηφοδέλτια

των κομμάτων, η αναλογία στα βουλευτικά έδρανα είναι αισθητά μεγαλύτερη, ωστόσο, οι γυναίκες της Βουλής καλούνται να κλείσουν την... ψαλίδα με την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα. Οι επιδόσεις τους στην κάλπη και τα βιογραφικά τους, πάντως, αφήνουν υποσχέσεις.

Στο Reporter Magazine επιλέξαμε να σταθούμε ιδιαίτερα στις κυρίες που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά (συνολικά 30) και παράλληλα «έριξαν» ανδρικά κάστρα, παίρνοντας αξιοσημείωτες πρωτιές.

Υπάρχουν φυσικά γυναίκες με σταθερή παρουσία στο Κοινοβούλιο και με μεγάλη δημοτικότητα που μεταφράζεται σε ψήφους. Για παράδειγμα η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και νεότερες γυναίκες, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως από τη ΝΔ, η Έφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΠΑΣΟΚ και η... διαχρονική Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ.

Στις εκλογές του 2023, ωστόσο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και αρκετές γυναίκες που δεν είχαν πρότερη παρουσία στη Βουλή. Μάλιστα, κάποιες από αυτές, όχι απλά εκλέχθηκαν, αλλά πέτυχαν επιδόσεις που άφησαν πολύ κόσμο με το στόμα ανοιχτό.

Το ρεκόρ της Ζαχαράκη

Για να ξεκινήσουμε από την Αττική, αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο «θόρυβο» έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά με τη ΝΔ, πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Έκανε ρεκόρ με 52.689 ψήφους, αφήνοντας πίσω της ηχηρά ονόματα, όπως για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης.

Η παραπάνω επίδοση ήταν ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επέλεξε για υπουργό στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

Η κα. Ζαχαράκη δήλωσε για την επιτυχία της στο Reporter Magazine:

«Η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι περισσότεροι από 50 χιλιάδες ψηφοφόροι της Ανατολικής Αττικής με γεμίζει ευγνωμοσύνη και συγκίνηση. Έδωσα τον αγώνα μου για πρώτη φορά, θέλοντας να δημιουργήσουμε μία σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες. Με μόνο μου «όπλο» την δουλειά μου και το όραμά μου για το μέλλον της περιοχής. Ένα μέλλον που αφορά το σύνολο των πολιτών, συνδιαμορφώνεται σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, και διεκδικείται με σκληρή και ανιδιοτελή δουλειά.

Το βάρος της ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής είναι πλέον ιδιαίτερα μεγάλο. Νιώθω δε, ξεχωριστή την ευθύνη μου απέναντι σε κάθε νέα γυναίκα, η οποία ίσως στο πρόσωπό μου να βρει την δική της έμπνευση να προσφέρει και να διακριθεί. Ελπίζοντας να δικαιώσω κάθε πολίτη που πίστεψε σε εμένα αλλά και να μεταπείσω εκείνους που αμφέβαλαν, δεσμεύομαι να συνεχίσω με συνέπεια λόγων και έργων την προσπάθεια για όσα αξίζουμε».

Αθήνα - Πειραιάς

Η Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στη Βουλή ως πρώτη βουλευτής του κόμματος στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας με 10.668 ψήφους, πάνω από τον παρ’ ολίγον αρχηγό, Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια, η Αθηνά Λινού κοίταξε στα μάτια τον μόνιμα πρώτο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αντίστοιχα, η πρωτοεμφανιζόμενη Αφροδίτη Κτενά άφησε πίσω της όλες τις ανδρικές υποψηφιότητες του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ εξέλεξε κι άλλες γυναίκες ως πρώτες στην Αττική. Η Βιβή Δάγκα βγήκε πρώτη του κόμματος στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας και η Σεμίνα Διγενή στον Νότιο Τομέα.

Η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ διατήρησαν τις πρωτιές τους στη Β΄Πειραιά.

Δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ξεχώρισαν περισσότερο οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το κόμμα έχασε μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης.

Η «παλιά» πια, Κατερίνα Νοτοπούλου, καλωσόρισε την πρωτοεμφανιζόμενη στην πολιτική, Ράνια Θρασκιά και ήταν οι δημοφιλέστερες σε σταυρούς, πάνω από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά πολιτική διαδρομή.

Μεγάλες πρωτιές στην Επαρχία

Κι αν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη διαβάζετε γνωστά ονόματα, στις περιφέρειες της Επαρχίας συναντάμε γυναίκες που θριάμβευσαν αν και δεν έχουν τύχει προβολής σε πανελλαδική εμβέλεια. Προφανώς, είχαν έντονη παρουσία στις εκλογικές τους περιφέρειες και τώρα κερδίζουν με την αξία τους μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Αξίζει για παράδειγμα να αναφέρουμε τη Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία ήταν η πρώτη των πρώτων της ΝΔ στην Αχαϊα με 23.657 ψήφους.

Επίσης, από τη ΝΔ πρέπει να αναφέρουμε την Τζίνα Οικονόμου, η οποία εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη μονοεδρική της Ευρυτανίας.

Δύο γυναίκες στην Εύβοια

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν γυναίκες στην Εύβοια. Η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη της ΝΔ πήρε τη θέση του παραιτηθέντα Σπύρου Πνευματικού, ενώ η 41χρονη Κατερίνα Καζάνη του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πάρει την έδρα καθώς την ψήφισαν 6.270 πολίτες, αφήνοντας πίσω της τους Αλέξανδρο Θεοδώρου και Ιωάννη Καλαβρή.

Μόλις η τρίτη γυναίκα από την Αιτωλοακαρνανία

Η Αιτωλοακαρνανία είναι παραδοσιακά ένας τόπος δύσκολος για τις γυναίκες που πολιτεύονται. Μέχρι φέτος μόλις δύο φορές έχει εκλεγεί γυναίκα βουλευτής από τη συγκεκριμένη περιφέρεια. Η Χριστίνα Σταράκα, όμως, το πάλεψε και αποτελεί ένα από τα νέα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο με σχεδόν 6.500 ψήφους.

Η κυρία Μαρία Σούκουλη πήρε την 3η έδρα της ΝΔ στο νομό Κορίνθου.

Στην Κοζάνη επανεξελέγη η Καλλιόπη Βέττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Λακωνία, όπου εκλεγόταν επί χρόνια ο πατέρας της, Λεωνίδας Γρηγοράκος, εκλέχτηκε η δικηγόρος Νάγια Γρηγοράκου.

Εξαιρετικές επιδόσεις στην Κρήτη

Για το τέλος αφήσαμε την Κρήτη, όπου πραγματικά οι γυναίκες υποψήφιες... σάρωσαν. Ίσως να μην είναι τυχαίο και να επιβεβαιώνεται τελικά η πατροπαράδοτη μητριαρχική κρητική κοινωνία, καθώς οι πρωτιές είναι εντυπωσιακές.

Ας ξεκινήσουμε από τα Χανιά, όπου φυσικά η πρωτιά της Ντόρας Μπακογιάννη δεν αποτέλεσε έκπληξη, ωστόσο, την ακολούθησε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ μία ακόμα γυναίκα, η Σέβη Βολουδάκη, η οποία επίσης έτυχε μεγάλης στήριξης και καλείται να θητεύσει στα έδρανα όπου μέχρι πρότινος ήταν ο άνδρας της, ο αείμνηστος Βολουδάκης.

Μεγάλες επιτυχίες είχε, όμως και το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, όπου παραδοσιακά έχει μεγάλη δύναμη.

Η Ελένη Βατσινά έσπασε αυτό το ρεκόρ και έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρώτη σε σταυρούς με το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πήρε συγκεκριμένα 11.388 ψήφους και όλο το νησί μιλά για τη μόλις 35 ετών Κρητικιά.

Σημειώστε δε πως η κα. Βατσινά κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών προτίμησης, από όλους τους συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά!

«Η γυναικεία συμμετοχή στα κοινά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι όντως έχουν γίνει βήματα προόδου σε θέματα ισότητας. Η εκλογή μου στο Κοινοβούλιο μετά από 14 χρόνια, από την τελευταία εκπρόσωπο του Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ, στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες: τις γυναίκες, τους νέους, τους μη "επαγγελματίες" πολιτικούς», σημειώνει σε δήλωσή της στο Reporter Magazine η κα. Βατσινά και συμπληρώνει:

«Προσωπικός μου στόχος -και στοίχημα, αν μου επιτρέπεται να το θέσω έτσι- είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σε όλες τους τις διαστάσεις. Να αναδειχθούν οι ανισότητες, ο αγώνας για επιβίωση και αυτά που για πολλούς θεωρούνται αυτονόητα.

Το μακροπρόθεσμο όραμά μου για την Κρήτη αλλά και συνολικά για την Ελλάδα είναι να καταφέρουμε -κι αυτό πέφτει στις πλάτες κυρίως των νέων πολιτικών προσώπων- να εξαλείψουμε στρεβλές νοοτροπίες του παρελθόντος: να μη χρειάζεται να βάλεις «γνωστό» για να κάνεις τη δουλειά σου, να μην είναι αναγκαίο κακό το «γρηγορόσημο» για διάφορες περιπτώσεις και φυσικά τα μείζονα και σοβαρά: να πετύχουμε Κοινωνική Δικαιοσύνη μέσα από την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας, ενδυναμώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους και όχι στέλνοντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα».

εκλογές2023ΖαχαράκηΒΑΤΣΙΝΑ
Keywords
εκλογες, reporter, εκλογες 2012, reporter, ντορα μπακογιαννη, μιλενα αποστολακη, το νησι, ψηφοδελτια, βουλη, νεα δημοκρατια, συριζα, ΠΑΣΟΚ, κανελλη, ΚΚΕ, σταυροι, νέα, αθηνα, θεσσαλονικη, κοζανη, κρητη, χανια, ηρακλειο, συμμετοχή, ελλαδα, κινηση στους δρομους, θεματα πανελληνιων, αξια, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, κοινωνια, βουλευτες, μιλα, ελενη, αποστολακη, αφροδιτη, γυναικα, δουλεια, εδρα, ευβοια, νησι, ονοματα, τα νεα, αρθρο, αιτωλοακαρνανια, ανδρικα, απλα, αττικη, βιβη, βιογραφικα, βοριδης, γινει, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δικη, εγινε, εδρανα, εμπνευση, επιτυχια, ετων, ευθυνη, ιδια, κυρια, κομμα, λακωνια, λεωνιδας, λιανα κανελλη, ματια, μηνυματα, μητσοτακης, μαρια, νικη, ντορα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, οραμα, προβληματα, ρανια θρασκια, ρεκορ, σεμινα διγενη, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σοφια, σπυρου, στομα, τριτη, φυσικα, φορα, χριστινα, ψαλιδα, αγωνας, βηματα, ιδιαιτερα, ιουλιος, υπουργειο, κωνσταντινα, θεματα, υγειας
Αναζητήσεις
ekloges-oi-gynaikeies-proties--miloun-sto-reporter-zacharaki--vatsina.htm
Τυχαία Θέματα